Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με ένα μπαράζ ερωτήσεων από τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος να προσδιορίζεται στο αν είπε ψέματα σχετικές με τις επαφές της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

Ο Σέσιονς θα καταθέσει στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο τυπικής εποπτικής διαδικασίας για την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αναμένεται ότι οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της αναφερόμενης επιτροπής θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση, με μια σειρά ερωτήσεων που θα του απευθύνουν για προηγούμενες δηλώσεις του έναντι της ίδιας επιτροπής. Στις δηλώσεις αυτές, είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε γνώση για συναντήσεις μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας και Ρώσων.

«Έχουμε την πρόθεση να σας ρωτήσουμε για αυτές τις αντιφάσεις» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της επιτροπής, σε επιστολή τους προς τον Σέσιονς στις 7 Νοεμβρίου. «Σας ενημερώνουμε εκ των προτέρων επειδή αναμένουμε τις απαντήσεις σας» σημείωναν.

Ο Αμερικανός υπουργός έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα που διεξάγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μέσω του FBI και υπό τον ανεξάρτητο ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ, σχετικά με το ενδεχόμενο της συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων παραγόντων, για την απόδοση ποινικών ευθυνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σέσιονς, ο οποίος έχει προηγούμενη θητεία στη Γερουσία, είχε ουσιαστική εμπλοκή και στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ενώ έχει υποστηρίξει ότι δεν παραπλάνησε το Κογκρέσο, τονίζοντας ότι οι ένορκες δηλώσεις του ήταν αληθείς.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιανουάριο, αλλά και στην ίδια επιτροπή τον Οκτώβριο, αμφισβητήθηκαν μετά την απαγγελία κατηγοριών από τον Μιούλερ κατά του πρώην συμβούλου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Τζορτζ Παπαδόπουλου, σχετικά με ψευδή κατάθεσή του στο FBI κι αναφορικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή του με την προεκλογική εκστρατεία στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (2016), ενώ το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνωμοσίας με τη Ρωσία έχει απορρίψει και ο πρόεδρος Τραμπ.

Δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι στη διάρκεια συνάντησης (31η Μαρτίου 2016) ο Παπαδόπουλος ενημέρωσε στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ότι είχε επαφές στη Ρωσία, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ του (τότε) προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μία φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Τραμπ στο Instagram δείχνει τον Παπαδόπουλο, τον Σέσιονς και τον Τραμπ να κάθονται στο ίδιο τραπέζι κατά τη διάρκεια της  προαναφερθείσας συνάντησης.

Σύμφωνα με μία πηγή που έχει γνώση του θέματος, ο Σέσιονς απέρριψε την ιδέα του Παπαδόπουλου για την καλλιέργεια προεκλογικών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ υποβάθμισε τον ρόλο που είχε ο Παπαδόπουλος στην προεκλογική εκστρατεία, δηλώνοντας ότι δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένας χαμηλόβαθμος εθελοντής.

Ωστόσο, τόσο τα δικαστικά έγγραφα όσο και η παραδοχή από τον Παπαδόπουλο της ενοχής του σχετικά με ψευδή κατάθεσή του έναντι του FBI για τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, δίνουν έμφαση στη διερεύνηση της στάσης που τήρησε ο Σέσιονς κατά τις προηγούμενες δηλώσεις του, ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης στη Γερουσία.

Ο ίδιος είχε δηλώσει τον Ιανουάριο στην εν λόγω επιτροπή ότι δεν είχε λάβει γνώση για επαφές μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας. Μετά τις δηλώσεις αυτές, δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Σέσιονς είχε συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο 2016, με τον (τότε) πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. Υπό τις πολιτικές πιέσεις που του ασκήθηκαν στη συνέχεια, ο Σέσιονς εξαίρεσε τον εαυτό του από την έρευνα που διεξάγεται για τη Ρωσία.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι η απόφαση αυτοεξαίρεσης του Σέσιονς διευκόλυνε τον διορισμό του Μιούλερ.

Στην κατάθεσή του ενώπιον της ίδιας επιτροπής τον προηγούμενο μήνα, ο Σέσιονς υποστήριξε ότι δεν είχε κάποια ανάρμοστη εμπλοκή με τη Ρωσία και ότι δεν είχε γνώση για το αν είχε κάποιος άλλος, από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέσιονς παραποίησε την αλήθεια, ξανά και ξανά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Αλ Φράνκεν, μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, με την οποία θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος ο Σέσιονς, προδιαγράφοντας τον τόνο των ερωτήσεων που θα του απευθύνουν οι Δημοκρατικοί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης