Αξιωματικός του αμερικανικού στρατού που εργάζεται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου πρόκειται να καταθέσει σήμερα ενώπιον του Κογκρέσου ότι τον είχε «θορυβήσει» η τηλεφωνική συνδιάλεξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με αντίτυπο της εναρκτήριας τοποθέτησής του που περιήλθε χθες Δευτέρα στην κατοχή πολλών αμερικανικών ΜΜΕ.

«Με θορύβησε το τηλεφώνημα», αναφέρει ο αντισυνταγματάρχης Αλεξάντερ Βίντμαν στη γραπτή τοποθέτησή του, που αναμένεται να κάνει σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αντίτυπο της οποίας δημοσιεύει, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα «The New York Times». «Δεν θεωρούσα ότι ήταν προσήκον να διατυπώνεται σε μια ξένη κυβέρνηση η απαίτηση να διενεργήσει έρευνα για έναν Αμερικανό πολίτη», πράγμα που «θα μπορούσε να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», εξηγεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την κλήση, ο Βίντμαν διευκρινίζει ότι «εξέφρασε τις ανησυχίες του στον επικεφαλής νομικό σύμβουλο» του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Μεταξύ όσων έχουν καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός των ορίων της έρευνας που διενεργούν οι Δημοκρατικοί κι ενδέχεται να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του προέδρου Τραμπ, ο Βίντμαν είναι ο πρώτος που άκουσε απευθείας τη συνδιάλεξη Τραμπ-Ζελένσκι.

Αντικείμενο της έρευνας των Δημοκρατικών είναι να διαπιστωθεί εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό όφελος όταν άσκησε πίεση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας προκειμένου οι ουκρανικές αρχές να διενεργήσουν έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, του Δημοκρατικού τέως αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντισυνταγματάρχης Βίντμαν είναι βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, κάτι που θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολες τις επιθέσεις εναντίον του επί προσωπικού από τον πρόεδρο και τους συμμάχους του.

Ο Τραμπ μιλά εξαρχής για «κυνήγι μαγισσών» και ο Λευκός Οίκος αρνείται να συνεργαστεί σε αυτή την έρευνα, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην απομάκρυνσή του από το αξίωμα.

Έχει δώσει εντολή στα μέλη της κυβέρνησης και του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού να μην συνεργάζονται με τους κοινοβουλευτικούς που διενεργούν την έρευνα, επικαλούμενος την ανάγκη να προστατευθεί το προεδρικό έργο αλλά και την «εμπιστευτικότητα» των συζητήσεών του με τα μέλη του στενού κύκλου των συνεργατών του.

Εντός της εβδομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα γίνουν οι πρώτες ψηφοφορίες, συμπεριλαμβανομένης μιας στην ολομέλεια, επί ψηφίσματος που επισημοποιεί την έρευνα σε βάρος του Τραμπ και θα επιτρέψει να διεξάγονται δημόσιες ακροάσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης