ΗΠΑ: Κατέφυγαν στον κανιβαλισμό οι πρώτοι έποικοι;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013, 11:00
ΗΠΑ: Κατέφυγαν στον κανιβαλισμό οι πρώτοι έποικοι;
Οι έποικοι της Τζέιμσταουν, της πρώτης αγγλικής αποικίας στις ΗΠΑ, που ιδρύθηκε στη Βιρτζίνια, είχαν καταφύγει στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν, όπως αποκαλύπτει ανάλυση των οστών ενός 14χρονου κοριτσιού, σύμφωνα με ανακοίνωση ανθρωπολόγων από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον.

Υποφέροντας από τον λιμό στη διάρκεια του χειμώνα του 1609-1610, όταν το 80% των εποίκων έχασε τη ζωή του, ορισμένοι προσπάθησαν και κατάφεραν να βγάλουν εγκεφαλική ουσία και ιστούς από το πρόσωπο νεκρής έφηβης για να τραφούν με αυτά, εξηγούν οι επιστήμονες. Το κρανίο του κοριτσιού έφερε πολλά σημάδια χτυπημάτων αλλά και ίχνη από βαθιά κοψίματα στο πρόσωπο και τον λαιμό, επισημαίνει ο Ντάγκλας Γουόσλεϊ, ο ανθρωπολόγος ο οποίος ανέλυσε τα οστά του κρανίου και της κνήμης.

«Η απελπισία και οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισαν οι έποικοι στο Οχυρό Τζέιμς τον χειμώνα της χρονιάς εκείνης αποκαλύφθηκαν από τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκαν μετά θάνατον τη σορό του νέου κοριτσιού» υπογράμμισε ο ίδιος. «Η πρόθεσή τους ήταν σαφής: ήθελαν να διαμελίσουν το σώμα, να πάρουν τον εγκέφαλο και τους ιστούς του προσώπου για να τραφούν», εξήγησε ο Γουόσλεϊ, προσθέτοντας πως δεν γνώριζαν με ποιον τρόπο να το κάνουν.

«Αρχικά, προσπάθησαν να σπάσουν το μετωπιαίο οστό, αλλά δεν τα κατάφεραν. Στη συνέχεια χτύπησαν το πίσω μέρος του κρανίου με ένα μικρό τσεκούρι» διευκρίνισε. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναπαραστήσουν λεπτομέρειες από τη ζωή του κοριτσιού, το οποίο ήρθε στην Αμερική από την Αγγλία, αναλύοντας έναν γομφίο και το στάδιο ανάπτυξης των οστών στο πηγούνι. Από τον σκελετό δεν έχει απομείνει παρά μόνο το 10%.

Επίσης, κατάφεραν να προσδιορίσουν πως, όταν πέθανε, ήταν περίπου 14 ετών, αλλά δεν προσδιόρισαν το αίτιο θανάτου. Χρησιμοποιώντας, όμως, έναν συνδυασμό τεχνολογιών, οι ερευνητές αναδημιούργησαν μια πιθανή εικόνα του προσώπου της εφήβου. Το μοντέλο αυτό θα αποτελέσει τμήμα της έκθεσης για τους ιατροδικαστικούς φακέλους του Τσέζαπικ τον 17ο αιώνα.

Τα οστά της έφηβης θα εκτεθούν στην Τζέιμσταουν κοντά στο σημείο όπου ανακαλύφθηκαν.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013, 11:56