Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για το περιεχόμενο του τελικού κειμένου της νέας συνθήκης για τον πυρηνικό αφοπλισμό, την οποία συμφώνησαν οριστικά σήμερα ΗΠΑ και Ρωσία.

Ανακοινώνοντας την επίτευξη της συμφωνίας για τη νέα συνθήκη (START), ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με αυτήν τη συμφωνία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που είναι οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι σκοπεύουν να ηγηθούν του αγώνα για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, ενισχύουμε τις παγκόσμιες προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση αυτών των όπλων και να διασφαλιστεί ότι τα άλλα έθνη ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ελπίζει πλέον στη στενή συνεργασία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο για την επικύρωση της νέας συνθήκης.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ρόμπερτ Γκέιτς, είπε ότι η νέα συνθήκη START «δεν θα εμποδίσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τη βελτίωση και την ανάπτυξη συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου», τα οποία αποσκοπούν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, να προστατεύσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από μία ενδεχόμενη ιρανική απειλή.

Χίλαρι Κλίντον: Μήνυμα σε Ιράν και Βόρεια Κορέα η νέα συνθήκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά από την επίσημη ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας με τη Ρωσία, σχολίασε για το κείμενο της νέα συνθήκης πως η τελευταία εξέλιξη αποτελεί ένα είδος μηνύματος σε κράτη όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ότι η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι ύψιστη προτεραιότητα για τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σχετικά: «Η συνθήκη δείχνει επίσης στον κόσμο, ιδιαίτερα σε κράτη, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ότι μία από τις ύψιστες προτεραιότητές μας είναι να ενισχυθεί παγκοσμίως το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και να μείνουν τα πυρηνικά υλικά μακριά από τα λάθος χέρια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης