Τη νέα συνθήκη START για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων ΗΠΑ- Ρωσίας υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Πράγα.

Η επίσημη τελετή υπογραφής της νέας συνθήκης START έγινε στην πλούσια διακοσμημένη ισπανική αίθουσα του Κάστρου της Πράγας, έξω από το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφώνησε νωρίτερα από ένα χρόνο ομιλία απευθύνοντας έκκληση για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη συνθήκη αυτή, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα δεσμευτούν να περιορίσουν τον αριθμό των πυρηνικών τους κεφαλών σε 1.550 η καθεμιά. Η συνθήκη START υπογράφηκε το 1991 και εξέπνευσε στα τέλη του 2009.

Πριν από την υπογραφή, οι πρόεδροι Μεντβέντεφ και Ομπάμα θα έχουν κατ΄ ιδίαν συνάντηση, όπου αναμένεται να συζητήσουν το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, για το οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει την υποστήριξη της Μόσχας προκειμένου ο ΟΗΕ να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κορυφή της ατζέντας επίσης θα είναι η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.
Το θέμα αποτελεί “αγκάθι” στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις εδώ και αρκετά χρόνια. Η Ουάσινγκτον πάγωσε το Σεπτέμβριο ένα πρώτο πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας το οποίο είχε επικρίνει η Ρωσία αλλά η Μόσχα επαναλαμβάνει ότι διατηρεί ακόμη σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στη νέα έκδοση του προγράμματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης