Στις 20.41 ώρα Ελλάδας ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε επίσημα από την Άγκυρα πως οι ΗΠΑ και η Τουρκία προχώρησαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία διάρκειας 120 ωρών. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει οι Κουρδικές δυνάμεις να απαγκιστρωθούν με ασφάλεια. Το βάθος αυτής της ζώνης θα είναι 32 χλμ. αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας ο Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησε στο διαδίκτυο μήνυμα επισημαίνοντας: «Ευχαριστούμε τον Ερντογάν θα σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για το μήκος αυτής της ζώνης ασφαλείας.

Ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία που επετεύχθη στην Άγκυρα οι ΗΠΑ παγώνουν όλες τις κυρώσεις και δεσμεύονται να μην επιβάλουν άλλες μέχρι τουλάχιστον τη λήξη της εκεχειρίας. Η δέσμευση αυτή ισχύει εάν επεκταθεί η εκεχειρία και στο μέλλον. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης έγινε γνωστό πως η Τουρκία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κομπάνι το οποίο ελέγχεται ήδη από τα κυβερνητικά στρατεύματα της Δαμασκού υπό την επιτήρηση ρωσικών ειδικών δυνάμεων. 

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία «πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση» που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Η τουρκική επίθεση έχει σκοτώσει σχεδόν 500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 100 αμάχων, και έχει εκτοπίσει 300.000 ανθρώπους από την έναρξή της στις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η τουρκο-αμερικανική συμφωνία επιτυγχάνεται ενώ οι μάχες μαίνονται ακόμη στη βόρεια Συρία, ειδικά στο Ρας αλ Αίν, μια πόλη στα σύνορα της Τουρκίας.

Ο κορυφαίος κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya καλωσόρισε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, τονίζοντας ωστόσο πως οι κουρδικές δυνάμεις θα αμυνθούν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

Η συμφωνία έγινε αμέσως δεκτή με ενθουσιασμό από την Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «σπουδαία μέρα» για την Τουρκία και τους Κούρδους. «Έχουμε μια πενθήμερη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Τραμπ από το Φορτ Ουόρθ στο Τέξας. «Οι Κούρδοι είναι απίστευτα χαρούμενοι με αυτήν τη λύση» συμπλήρωσε, διατυπώνοντας την ικανοποίησή του καθώς οι διαπραγματεύσεις καρποφόρησαν «τόσο σύντομα».

Εντούτοις οι Τούρκοι ηγέτες θεωρούν ότι με αυτήν πέτυχαν μια απόλυτη νίκη.

Αν εφαρμοστεί τουρκο-αμερικανική συμφωνία, η Άγκυρα θα πετύχει όλους τους βασικούς της στόχους, τους οποίους είχε ανακοινώσει όταν ξεκίνησε την στρατιωτική της επέμβαση πριν από οχτώ μέρες. Θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.

Επίσης, ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας

Μάλιστα, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Άγκυρα πέτυχε «ακριβώς ό,τι ήθελε» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Οι Κούρδοι μαχητές θα αναγκαστούν να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους και οι στρατιωτικές τους θέσεις θα καταστραφούν, ξεκαθάρισε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας επίσης πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

Ο Πενς τόνισε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που συμφώνησαν να αποχωρήσουν και πως ήδη αποσύρουν τις δυνάμεις τους.

Ο Πενς ανέφερε ότι βασικός σκοπός της Ουάσινγκτον ήταν η παύση των εχθροπραξιών και αυτόν τον σκοπό τον πέτυχε.

Ερντογάν: Η κοινή προσπάθεια με τις ΗΠΑ στη Συρία θα προάγει την ειρήνη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο twitter δήλωσε πως είναι πεπεισμένος πως οι κοινές προσπάθειες με τις ΗΠΑ θα προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά τη συμφωνία Άγκυρας και Ουάσινγκτον για παύση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

“Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας”, δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας σε μια ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, μιλώντας για “σπουδαία νέα”.

“Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας”, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τραμπ: «Σπουδαία ημέρα» για την Τουρκία και τους Κούρδους

Για μια «σπουδαία ημέρα» για τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τους Κούρδους μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανακοίνωση από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς της συμφωνίας εκεχειρίας στη Συρία. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για ένα «εκπληκτικό αποτέλεσμα».

«Έχουμε μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας πέντε ημερών» δήλωσε ο Τραμπ από το Φορτ Ουόρθ στο Τέξας. «Πήραμε όλα όσα θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε ποτέ» είπε ο ίδιος.

«Οι Κούρδοι είναι απίστευτα χαρούμενοι με αυτήν τη λύση» συμπλήρωσε, διατυπώνοντας την ικανοποίησή του καθώς οι διαπραγματεύσεις καρποφόρησαν «τόσο σύντομα».

 

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα αρθούν «πολύ σύντομα» οι κυρώσεις και οι δασμοί σε βάρος της Άγκυρας, επισημαίνοντας πως οι κυρώσεις δεν είναι πλέον απαραίτητες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «ως ομάδα, θέλω να ευχαριστήσω του Κούρδους», τονίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός έσωσε τις ζωές τους.

«Οι Κούρδοι είναι υπέροχοι» τόνισε ο Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας σκληρός άνδρας και έκανε το σωστό. Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα είναι τώρα ανοικτή, ανέφερε ο ίδιος.

«Είναι φοβερός ηγέτης, σκληρός άνδρας, ισχυρός άνδρας και έκανε το σωστό».

Ο μεγιστάνας υποστήριξε σε μηνύματά του στο Twitter ότι έχει μερίδιο ευθύνης στη νίκη που επιτεύχθηκε, τονίζοντας ότι η συμφωνία για την εκεχειρία στη Συρία είναι κάτι που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να πετύχουν για «πολλά χρόνια», ενώ υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι αποτέλεσμα των «αντισυμβατικών» μεθόδων του.

«Πρόκειται για μια καταπληκτική ημέρα για τον πολιτισμό. Είμαι υπερήφανος που οι ΗΠΑ έμειναν στο πλευρό μου ακολουθώντας ένα απαραίτητο, αλλά αντισυμβατικό μονοπάτι. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να πετύχουν αυτή τη ΣΥΜΦΩΝΙΑ εδώ και πολλά χρόνια. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν. Συγχαρητήρια σε ΟΛΟΥΣ!» έγραψε στο Twitter.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία είναι αποτέλεσμα της «σκληρής αγάπης».

«Αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε να συμβεί ΠΟΤΕ πριν από τρεις ημέρες. Χρειαζόταν λίγη «σκληρή» αγάπη προκειμένου να επιτευχθεί. Απίθανο για όλους!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τσαβούσογλου: Η παύση της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν είναι εκεχειρία

«Η Τουρκία θα παύσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μόνο για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες από τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Ουάσιγνκτον και Άγκυρας «δεν είναι μια εκεχειρία καθώς εκεχειρίες γίνονται μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών».

Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συριακή πόλη Κομπάνι.

Συμπλήρωσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέου οπλισμού από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας πως υπήρξε συμφωνία με την Ουάσινγκτον οι τουρκικές δυνάμεις να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.

Κατέληξε πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Διοικητής κουρδικών δυνάμεων: Αποδεχόμαστε τη συμφωνία εκεχειρίας

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν μια συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει, δήλωσε σήμερα ο Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, διοικητής των SDF.

Ο Άμπντι τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi πως η συμφωνία είναι «μόνο η αρχή» και πως δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της Τουρκίας.

Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπϊάντ.

Δαμασκός:  “Ασαφής” η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας

Μια ανώτερη σύμβουλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως είναι «ασαφής» η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία.

Η Μπουτάινα Σαμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.

Οι δηλώσεις της έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τη συμφωνία Ουάσινγκτον – Άγκυρας, για μια πενθήμερη αναστολή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

Η Σαμπάν τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέμα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.

Η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να τερματίσει οριστικά τη στρατιωτική επέμβασή της

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν χθες Πέμπτη την αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσαν την περασμένη Τετάρτη οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, προτρέποντας ταυτόχρονα την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της», αναφέρει ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ εκφράζει εκ νέου την «καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης που διεξάγεται μονομερώς από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος] και εγείρει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», συνεχίζει το κείμενο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν την απόφασή τους να «τερματίσουν τη χορήγηση αδειών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία».

Διαβάστε επίσης: Τραμπ και Πούτιν ”στραγγάλισαν” τον Ερντογάν

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης