ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος 13 αξιωματούχων στη Βενεζουέλα επιβάλλει η Ουάσινγκτον

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017, 20:58
ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος 13 αξιωματούχων στη Βενεζουέλα επιβάλλει η Ουάσινγκτον
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επέβαλε σήμερα στοχευμένες κυρώσεις εναντίον 13 εν ενεργεία και πρώην ανώτερων κρατικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας, μερικές ημέρες πριν από τη διαδικασία εκλογής των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης που επιθυμεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσινγκτον.

Ο οργανισμός του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιβολή κυρώσεων ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι τα τιμωρητικά μέτρα στοχοθετούν «αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και άλλους που υπονομεύουν τη δημοκρατία» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση και βίαιες διαδηλώσεις οι νεκροί στις οποίες από τις αρχές Απριλίου ξεπερνούν τους 100.
Εξάλλου ένας αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κρατάει ανοικτές όλες τις επιλογές της, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα, αν ο Μαδούρο προχωρήσει στο σχέδιό του να εκλεγεί Συντακτική Συνέλευση για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα.

Η απειλή αυτή διατυπώθηκε μετά την επιβολή των κυρώσεων στα 13 στελέχη της κυβέρνησης, κρατικών θεσμών, του στρατού και της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PDVSA. «Όλες οι επιλογές μελετώνται και αναλύονται προσεκτικά», δήλωσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι εάν ο Μαδούρο προχωρήσει, «θα υπάρξει σθεναρή και άμεση αντίδραση» από τις ΗΠΑ στο πεδίο της οικονομίας.

Στόχος κυρώσεων εξάλλου αναμένεται ότι θα γίνουν όλα τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, όπως διαμηνύεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, την οποία υπογράφει ο Στίβεν Μνούτσιν.

Η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον σχεδιάστηκε για να δείξει στην σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μαδούρο ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος να κάνει πράξη την απειλή του να επιβάλει «σθεναρά μέτρα», ανέφεραν αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Όμως ακόμη και ορισμένοι από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Μαδούρο έχουν προειδοποιήσει ότι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ ενδέχεται να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του και να ωθήσει κάποιους να ταχθούν υπέρ του.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που στοχοθετούν οι κυρώσεις που επέβαλε σήμερα η Ουάσινγκτον είναι ο επικεφαλής του στρατού Χεσούς Σουάρες, ο επικεφαλής της αστυνομίας Κάρλος Πέρες, η επικεφαλής της εθνικής εκλογικής επιτροπής Τιμπισάι Λουσένα και ο αντιπρόεδρος της PDVSA Σιμόν Σέρπα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017, 21:04