Η Βουλή των Αντιπροσώπων κλήτευσε τον Μ. Μαλβέινι να καταθέσει για την παραπομπή του Τραμπ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019, 11:27
Η Βουλή των Αντιπροσώπων κλήτευσε τον Μ. Μαλβέινι να καταθέσει για την παραπομπή του Τραμπ

Οι επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την προεδρία των Δημοκρατικών που διεξάγουν την έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κλήτευσαν προς κατάθεση τον υπηρεσιακό Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι, όπως ανέφεραν το «POLITICO» και η εφημερίδα «The Washington Post».

Ο Μαλβέινι, προτού αναλάβει τα καθήκοντα του υπηρεσιακού Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ήταν υπεύθυνος για το Γραφείο Διαχείρισης του Προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο, το οποίο και αποφάσισε την καθυστέρηση χορήγησης της αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, οικονομικού ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων, το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Μαλβέινι έχει ήδη αγνοήσει μία κλήση που του απηύθυναν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο αναφορικά με την παράδοση εγγράφων στην έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, ενώ και οι στενοί του συνεργάτες από τους οποίους ζητήθηκε να καταθέσουν αρνήθηκαν να συνεργαστούν για την έρευνα.

Ο Μαλβέινι σκοπεύει να αγνοήσει το σχετικό αίτημα για την κατάθεσή του

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό πως ο Μαλβέινι δεν είχε πρόθεση να συμμορφωθεί με το αίτημα που του απηύθυναν οι επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων για μία κατάθεσή του, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα.

Η πρόσκληση προς κατάθεση για τον Μαλβέινι, που είναι πρώην βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων και υψηλόβαθμος σύμβουλος και βοηθός του προέδρου Τραμπ, κλιμάκωσε την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Δημοκρατικών.

Ο Μαλβέινι αναδείχθηκε σε κεντρικό πρόσωπο στην έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ μέσω μιας δήλωσης που έκανε στις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία ο Λευκός Οίκος καθυστέρησε αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Χόγκαν Γκίντλεϊ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων δεν θα είχαν την πρόθεση να επιτρέψουν τη συμμετοχή υψηλόβαθμων συμβούλων του προέδρου σε μια τέτοια γελοία, κομματική και παράνομη διαδικασία και έτσι ούτε και η σημερινή το επιτρέπει.

Η επιστολή προς τον Μαλβέινι

Οι πρόεδροι των Επιτροπών, Εξωτερικών Υποθέσεων, Πληροφοριών και Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην επιστολή τους προς τον Μαλβέινι, αναφέρουν: «Επί τη βάσει αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν στην έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, αλλά και από δημοσιεύματα, πιστεύουμε ότι έχεις λάβει γνώση πρώτου βαθμού και διαθέτεις πληροφορίες, σχετικές με την έρευνα για την παραπομπή που διεξάγει η Βουλή των Αντιπροσώπων».

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων καλούνται να αποφασίσουν αν ο πρόεδρος Τραμπ καθυστέρησε τη χορήγηση της αμυντικής βοήθειας, προκειμένου να πιέσει το Κίεβο για τη διεξαγωγή έρευνας από τις δικαστικές αρχές της Ουκρανίας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ.

Ο Μπάιντεν διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου του 2020.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι έκανε κάτι παράνομο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019, 11:30