Η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές του Ιουλίου μια συμφωνία με την Κούβα, με στόχο να ανοίξουν ξανά πρεσβείες και να αποκατασταθούν πλήρως οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί πριν από πέντε δεκαετίες και πλέον.

Οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί έως την πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι να επισκεφθεί την Αβάνα για μια τελετή έπαρσης σημαίας και την αναβάθμιση του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ σε κανονική πρεσβεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφότου ανακοινώθηκε μια σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν διευθετηθεί σχεδόν όλες οι διαφορές που απέμεναν και οι διαπραγματευτές τους εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι μπορούν να επιλυθούν και τα τελευταία ζητήματα που απομένουν.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν είναι σαφές, καθώς το πρόγραμμα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας –ο οποίος μόλις έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί μετά το κάταγμα που υπέστη κάνοντας ποδήλατο στη Γαλλία– είναι βεβαρημένο, ιδίως λόγω των διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων θα σημάνει την είσοδο της διαδικασίας εξομάλυνσής τους σε νέα φάση. Η διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει με αργό ρυθμό, κυρίως λόγω των διαφωνιών για θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα. Το εμπάργκο των ΗΠΑ εξάλλου θα συνεχίσει να παραμένει σε ισχύ, αφού μόνο το Κογκρέσο μπορεί να το άρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να ενημερώσει και τυπικά το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να ανοίξει ξανά την πρεσβεία στην Αβάνα εντός δύο εβδομάδων. Βάσει του νόμου, το State Department υποχρεούται να ειδοποιεί το Κογκρέσο τουλάχιστον 15 ημέρες πριν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Η κυβέρνηση της Κούβας πιθανόν να ενεργήσει σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, ανοίγοντας επίσης πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και ανακοινώνοντας επίσημα την αποκατάσταση των διμερών δεσμών.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για να μετατραπεί το Γραφείο Συμφερόντων της στην Ουάσινγκτον σε κανονική πρεσβεία, στήθηκε ένα μεγάλο κοντάρι σημαίας στην αυλή του κτιρίου την περασμένη Τετάρτη. Η έπαρση της ίδιας της σημαίας πάντως δεν θα γίνει πριν την επίσημη ανακοίνωση της αποκατάστασης των σχέσεων.

Ο Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δεσμεύθηκαν για την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων την 17η Δεκεμβρίου. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στον Παναμά στα τέλη του Απριλίου.

Η Κούβα αφαιρέθηκε και τυπικά από τον κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, κατά την Ουάσινγκτον, στα τέλη του περασμένου μήνα, κάτι που αποτέλεσε ένα κρίσιμο βήμα για την επαναπροσέγγιση, 54 χρόνια αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, επιβάλλοντας παράλληλα εμπάργκο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης