Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τις κατοικίες τους, με πάνω από 12.000 σπίτια να απειλούνται από τις φλόγες.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά, επικεντρωμένη γύρω από την περιοχή Βεντούρα, έκαψε πάνω από 70.000 στρέμματα, έκλεισε αυτοκινητόδρομους και διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για χιλιάδες άτομα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς οι φωτιές είναι εκτός ελέγχου υπό εξαιρετικά ξηρές συνθήκες, ωθούμενες από τους ανέμους της Σάντα Άννα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνεμοι αυτοί, οι οποίοι συνήθως πνέουν τον Οκτώβριο, έχουν ωθήσει ταχύτατα τις πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες και στο σημείο αυτό υπάρχει μηδενικός έλεγχος από τους πυροσβέστες, μέχρι να υποχωρήσουν οι ξηρές συνθήκες και οι άνεμοι. Προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί από τη Σάντα Μπάρμπαρα έως τα σύνορα με το Μεξικό, καθώς η περιοχή αναμένεται να βιώσει μία από τις πιο ξηρές περιόδους εδώ και έναν αιώνα, προκαλώντας ανησυχίες για νέες πυρκαγιές τους επόμενους δύο μήνες.

Μια από τις πυρκαγιές απειλεί τις γειτονιές του Λος Άντζελες και έχει φτάσει τον αυτοκινητόδρομο 405, ο οποίος έχει μία από τις υψηλότερες κυκλοφορίες στις ΗΠΑ. Άλλη πυρκαγιά μαίνεται εκτός ελέγχου 35 χιλιόμετρα βόρεια του Λος Άντζελες και έχει κάψει 11.000 στρέμματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά, στην περιοχή Βεντούρα, ανάγκασε 38.000 ανθρώπους να εκκενώσουν τις κατοικίες τους και ήδη κατέστρεψε 150 κτίρια. Μια τέταρτη πυρκαγιά στο Σαν Μπερναντίνο έχει περιοριστεί κατά 50% αλλά έχει ήδη κάψει 100 στρέμματα.

Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι κάτοικοι καλούνται να λάβουν υπ’ όψιν όλες τις προειδοποιήσεις εκκένωσης για τη δική τους ασφάλεια. Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης τους ανθρώπους στην περιοχή να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, επειδή νέες πυρκαγιές μπορούν εύκολα να ξεσπάσουν εξαιτίας των μαζικών ανέμων και των ξηρών συνθηκών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης