Οι αμερικανικές αρχές, υπό το βάρος των επικρίσεων για κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων στο πλαίσιο ερευνών για υποθέσεις τρομοκρατίας, παρουσίασαν χθες νέους κανόνες που στόχο έχουν τη βελτίωση της προστασίας των οργάνων του Τύπου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα θεσπίσει αυστηρότερα κριτήρια που θα επιτρέπουν την πρόσβαση στις τηλεφωνικές επικοινωνίες των οργάνων του Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο, χωρίς να ενημερώσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, έλαβε το 2012 ,τα αρχεία των τηλεφωνικών επαφών περίπου εκατό δημοσιογράφων για μια περίοδο δυο μηνών, προκαλώντας την οργή των υπερασπιστών της ελευθερίας του Τύπου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το υπουργείο διενεργούσε έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών, μετά τη δημοσίευση σχετικού άρθρου, για μια επιχείρηση της CIA στην Υεμένη, η οποία απέτρεψε την άνοιξη του 2012, επίθεση της Αλ-Κάιντα.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αποφασισμένο να περιφρουρήσει την ασφάλεια του έθνους μας και να προστατεύσει τους αμερικανούς πολίτες, παρέχοντας την ίδια στιγμή εγγυήσεις για την ελευθερία του Τύπου», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης ‘Ερικ Χόλντερ, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μια «νομική ασπίδα για τα ΜΜΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι τα όργανα του Τύπου θα ενημερώνονται εκ των προτέρων για κάθε αίτημα πρόσβασης σε τηλεφωνικά αρχεία με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση που «απειλείται ουσιαστικά μια έρευνα, η εθνική ασφάλεια ή όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού».

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης