Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μήνυσε τέσσερις φιλανθρωπικές αντικαρκινικές οργανώσεις για κατάχρηση περισσότερων από 187 εκατ. δολ. που συγκέντρωσαν από δωρεές, με τις δύο οργανώσεις να συμφωνούν να διαλυθούν και τις άλλες δύο να πολεμούν τις κατηγορίες, όπως ανέφερε χθες η Αμερικάνικη Επιτροπή Εμπορίου (FTC).

Η Επιτροπή απήγγειλε κατηγορίες στις οργανώσεις «Cancer Fund of America», «Cancer Support Services Inc», «Children’s Cancer Fund of America» και «Breast Cancer Society Inc» για συγκέντρωση εκατομμυρίων δολαρίων από δωρεές, κάνοντας όμως ελάχιστα για να βοηθήσουν τους ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οργανώσεις «Children’s Cancer Fund of America» και «Breast Cancer Society Inc» συμφώνησαν να τερματίσουν τη λειτουργία τους.

Σε μήνυμα του στην ιστοσελίδα της οργάνωσης ο εκτελεστικός διευθυντής της «Breast Cancer Society» Τζέιμς Ρέινολντς, που συμφώνησε να σταματήσει τους εράνους δήλωσε πως ο οργανισμός ήθελε να αποφύγει έναν «δαπανηρό και παραπλανητικό δικαστικό αγώνα».

Το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας είχε τοποθετήσει την οργάνωση «Cancer Fund of America» στη δεύτερη θέση της λίστας με τις χειρότερες φιλανθρωπικές οργανώσεις της Αμερικής. Βασιζόμενο σε στοιχεία από το Δεκέμβριο ανέφερε πως η οργάνωση συγκέντρωσε 86,8 εκατ. δολ. για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά έδωσε μόλις το 1% των χρημάτων αυτών σε καρκινοπαθείς ασθενείς. Παράλληλα, η οργάνωση «The Children’s Cancer Fund of America» κατατάχθηκε στην 9η θέση.
Οι οργανώσεις «Cancer Fund of America» και «Cancer Support Services Inc» επέλεξαν να πάνε εναντίον της κυβέρνησης δικαστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αμερικάνικη Επιτροπή Εμπορίου ανέφερε στην μήνυση της ότι οι οργανώσεις αυτοπροσδιοριζόντουσαν ως νόμιμα φιλανθρωπικά ιδρύματα για να συγκεντρώσουν χρήματα από κλήσεις τηλεφωνικών πωλήσεων και από την Συλλογική Ομοσπονδιακή Εκστρατεία που συγκεντρώνει χρήματα από εργαζόμενους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, οι οργανώσεις «λειτουργούσαν ως προσωπικά τσιφλίκια που τα διέκρινε ένας ανεξέλεγκτος νεποτισμός, με σκανδαλώδεις συγκρούσεις συμφερόντων και υπερβολικούς εσωτερικούς μισθούς χωρίς οικονομικό και κυβερνητικό έλεγχο που οποιαδήποτε καλόπιστη φιλανθρωπική οργάνωση δεν θα υιοθετούσε».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την μήνυση, κάποια από τα χρήματα ξοδεύτηκαν για ταξίδια στο Λας Βέγκας, στη Νέα Υόρκη και στην Disney World. Επίσης σε αμάξια, συνδρομές γυμναστηρίων, εκδρομές με τζεκ σκι, συνδρομές σε ιστοσελίδες γνωριμιών και σε κρουαζιέρες.

Οι επαγγελματές διοργανωτές των φιλανθρωπινών εράνων που οι οργανώσεις προσλάμβαναν, κρατούσαν κάποιες φορές το 85% των χρημάτων που συγκέντρωναν, σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπορίου, ενώ όπως σημειώνουν, οι οργανώσεις φούσκωναν τα έσοδα τους για να αποκρύψουν την κακοδιαχείριση των χρημάτων που συγκέντρωναν από δωρεές.

Η Αμερικανική Επιτροπή Εμπορίου δήλωσε πως πρότεινε πρόστιμα 65 εκατ. δολ. για την «Breast Cancer Society» και 30 εκατ. δολ. για την «Children’s Cancer Fund of America», που είναι τα χρήματα που συγκέντρωσαν από το 2008 έως το 2012.

Εντούτοις, όπως δηλώνει Τζέσικα Ριτς, διευθύντρια του Γραφείου Προστασίας του Καταναλωτή της Επιτροπής , «τα περισσότερα χρήματα έχουν χαθεί», προσθέτοντας πως η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει περίπου 1 εκατ. δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης