ΗΠΑ: Μετά τα επεισόδια στη Σάρλοτσβιλ, ο διευθύνων σύμβουλος της Merck παραιτείται

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017, 18:18
ΗΠΑ: Μετά τα επεισόδια στη Σάρλοτσβιλ, ο διευθύνων σύμβουλος της Merck παραιτείται
Ο Κένεθ Φρέιζερ, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Merck, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από το Συμβούλιο της Αμερικανικής Βιομηχανίας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού, όπως τόνισε.

Μια συγκέντρωση εκατοντάδων υπέρμαχων της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής στη Βιρτζίνια πήρε αιματηρή τροπή, όταν ένας οδηγός έριξε - εσκεμμένα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες - το αυτοκίνητό του πάνω σε αντιδιαδηλωτές, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια νεαρή γυναίκα.

Αντιδρώντας ο Τραμπ καταδίκασε τη βία που ασκήθηκε από «πολλές πλευρές», τοποθέτηση η οποία επικρίθηκε έντονα από μεγάλο μέρος του αμερικανικού πολιτικού φάσματος διότι δεν καταδίκασε ρητά την ακροδεξιά.

«Οι αμερικανοί ηγέτες πρέπει να τιμούν τις θεμελιώδεις αξίες μας απορρίπτοντας ξεκάθαρα τις εκδηλώσεις μίσους, φανατισμού και τους ισχυρισμούς περί φυλετικής ανωτερότητας, που εναντιώνονται στο αμερικανικό ιδεώδες κατά το οποίο όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι», τόνισε ο Φρέιζερ - ο οποίος είναι Αφροαμερικανός - στην ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποίησε την παραίτησή του.
«Ως διευθύνων σύμβουλος της Merck και για προσωπικούς συνειδησιακούς λόγους, αισθάνομαι ότι έχω ευθύνη να πάρω θέση εναντίον της μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού», πρόσθεσε ο Φρέιζερ.

Ο Τραμπ αντέδρασε υποστηρίζοντας σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι αφού ο Φρέιζερ παραιτήθηκε «θα έχει τώρα περισσότερο χρόνο για ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ!».

Αρκετά στελέχη γνωστών αμερικανικών εταιρειών έχουν παραιτηθεί από διάφορα σώματα που προσφέρουν συμβουλές στην αμερικανική προεδρία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές του Τραμπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla Ίλον Μασκ και ο διευθύνων σύμβουλος της Walt Disney Ρόμπερτ Άιγκερ παραιτήθηκαν από το Φόρουμ Στρατηγικής και Πολιτικής του προέδρου τον Ιούνιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ο Μασκ αποχώρησε επίσης από το Συμβούλιο της Αμερικανικής Βιομηχανίας.

Ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Uber Τράβις Κάλανικ παραιτήθηκε από ένα συμβούλιο επιχειρηματικότητας της αμερικανικής προεδρίας τον Φεβρουάριο, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε από ακτιβιστές, στελέχη της εταιρείας και άλλους που εναντιώνονταν στις πολιτικές του Τραμπ για τη μετανάστευση.

Την Κυριακή ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι τα σχόλια του Τραμπ σήμαιναν πως ο πρόεδρος καταδικάζει επίσης τη βία της Κου Κλουξ Κλαν και των νεοναζιστικών οργανώσεων.

Τόσο δημοκρατικοί αλλά και ρεπουμπλικάνοι καταδίκασαν το γεγονός πως ο Τραμπ καθυστέρησε να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια και όταν το έκανε δεν καταδίκασε ονομαστικά τους ακροδεξιούς.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017, 18:18