ΗΠΑ: Νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο Στίβεν Μπίγκαν

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, 06:07
ΗΠΑ: Νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο Στίβεν Μπίγκαν

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπίγκαν θα είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μπίγκαν θα διατηρήσει τα διπλωματικά-διαπραγματευτικά καθήκοντα του, σε σχέση με την Βόρεια Κορέα.

Ο Μπίγκαν θα αντικαταστήσει τον Τζον Σάλιβαν στη θέση του δεύτερου υψηλόβαθμου αξιωματούχου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ο Σάλιβαν έχει προταθεί από τον πρόεδρο Τραμπ για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Ο Μπίγκαν είχε ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο στασιμότητας, μετά την αποτυχία της δεύτερης συνάντησης κορυφής, μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα προχώρησε την Πέμπτη στην εκτόξευση δύο πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κορεατικής Χερσονήσου και της Ιαπωνίας, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, μετά από χρονικό διάστημα δύο μηνών που δεν είχε πραγματοποιήσει κάποια δοκιμαστική εκτόξευση.

Οι νέες εκτοξεύσεις αξιολογήθηκαν από Ιάπωνες αξιωματούχους ως πιθανές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν μετά τον τερματισμό των αποτυχημένων συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας στις 5 Οκτωβρίου στην Σουηδία. Ο Μπίγκαν ηγήθηκε της αμερικανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες αυτές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ήταν επιτυχείς και ο Κιμ Γιονγκ Ουν “εξέφρασε ικανοποίηση” συγχαίροντας τους επιστήμονες που έχουν ρόλο στην ανάπτυξη του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Ο Μπίγκαν από την πλευρά του, παρά τον ηγετικό του ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Κορέα, είναι ειδικός σε ζητήματα που αφορούν την Ρωσία, ενώ έχει εργαστεί για δεκαετίες ως στέλεχος του προσωπικού στο Κογκρέσο, αλλά και ως βοηθός για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στον Λευκό Οίκο, επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

Ο ίδιος έχει αναγνωρισμένο κύρος μεταξύ του διπλωματικού κόσμου στις ΗΠΑ.

Πριν την ανάληψη των διαμεσολαβητικών καθηκόντων του για την Βόρεια Κορέα, ο Μπίγκαν ήταν διοικητικό στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford Motor Co.

Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ο Σάλιβαν ερωτώμενος από τον υψηλόβαθμο Δημοκρατικό Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και κατά την διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του, δήλωσε πως γνώριζε ότι ο Ρούντι Τζιουλιάνι (προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ) είχε εμπλοκή στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Η εμπλοκή αυτή του Τζιουλιάνι υπήρχε πριν να ζητηθεί από τον Σάλιβαν να μετακινήσει την πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Μάρα Γιοβάνοβιτς από το Κίεβο τον περασμένο Μάιο, επειδή ο πρόεδρος Τραμπ είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν του είχε δοθεί κάποια εξήγηση για τον λόγο για τον οποίο, ο πρόεδρος Τραμπ είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της αναφερόμενης διπλωματικής αξιωματούχου.

“Μου είπαν ότι [ο πρόεδρος] είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της. Τελεία,” υποστήριξε ο Σάλιβαν.

Η Γιοβάνοβιτς ανακλήθηκε ξαφνικά τον Μάιο, μετά από την κίνηση του προέδρου Τραμπ και των υποστηρικτών του να της προσάψουν μη βάσιμες καταγγελίες για απιστία, αλλά κι άλλα αδικήματα.

‘Ήμουν ενήμερος ότι ο κ. Τζιουλιάνι είχε εμπλοκή σε ζητήματα της Ουκρανίας. Η γνώση μου ειδικότερα, για την χρονική περίοδο Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου, ακόμη και Ιουλίου είχε επικεντρωθεί στην εκστρατεία του, βασικά, κατά της πρεσβευτού μας στην Ουκρανία,” δήλωσε ο Σάλιβαν.

Ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε τον 59χρονο Σάλιβαν για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία τον Αύγουστο. Ο ίδιος θα αντικαταστήσει τον Τζον Χάντσμαν, πρώην κυβερνήτη της αμερικανικής πολιτείας Γιούτα, που παραιτήθηκε αφού έμεινε στην θέση αυτή, για μία διετία.

Ο Σάλιβαν θεωρείται βετεράνος διπλωμάτης και εκτιμάται ότι η επικύρωση του διορισμού του θα είναι εύκολη.

Από την άλλη μεριά, το μεγαλύτερο μέρος της ακρόασής του, επικεντρώθηκε γύρω από την Ουκρανία και όχι τη Ρωσία, καθώς οι Δημοκρατικοί εκμεταλλεύτηκαν την σπάνια ευκαιρία να υποβάλλουν σχετικές ερωτήσεις, σε έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ, δημοσίως, σχετικά με τα γεγονότα που βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργοποίησης του επίσημου πλαισίου της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Η ανάκληση της Γιοβάνοβιτς από τα διπλωματικά καθήκοντά της στην Ουκρανία αποτελεί μία από τις διαστάσεις της έρευνας που διεξάγουν οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων και αναφορικά με την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, για την άσκηση πιέσεων στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι σχετικά με τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του πολιτικού αντιπάλου του Τραμπ, Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων επί τη βάσει διεξαγωγής της έρευνας τους, καλούνται να αποφασίσουν αν ο πρόεδρος Τραμπ πρόσφερε στον Ζελένσκι κάποιου είδους ανταλλαγή (quid pro quo) αναφορικά με την εκπλήρωση του αιτήματος του και σε σχέση με την καθυστέρηση χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, οικονομικού ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, 06:12