ΗΠΑ: Ο Δημοκρατικός Άντριου Γκίλαμ παραδέχθηκε την ήττα του στην εκλογική μάχη για την ανάδειξη του κυβερνήτη της Φλόριντα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018, 02:48
ΗΠΑ: Ο Δημοκρατικός Άντριου Γκίλαμ παραδέχθηκε την ήττα του στην εκλογική μάχη για την ανάδειξη του κυβερνήτη της Φλόριντα
Ο 39χρονος μαύρος δήμαρχος του Ταλαχάσι Άντριου Γκίλαμ, προοδευτικός Δημοκρατικός πολιτικός, αναγνώρισε την ήττα του στις εκλογές για την ανάδειξη του κυβερνήτη της Φλόριντα και συνεχάρη τον Ρεπουμπλικάνο Ρον ΝτεΣάντις, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, διότι αναδείχθηκε επόμενος κυβερνήτης της Πολιτείας.

«Αυτό ήταν το ταξίδι της ζωής μας. Μας τίμησε πάρα πολύ η υποστήριξη που δεχθήκαμε», ανέφερε ο Γκίλαμ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, παραδεχόμενος ότι δεν κατάφερε τελικά να αναδειχθεί ο πρώτος αφροαμερικανός κυβερνήτης της Πολιτείας, μετά την ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων. «Γνωρίζουμε ότι η μάχη συνεχίζεται, παρά το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», πρόσθεσε.

Ο Γκίλαμ είχε ήδη συγχαρεί για τη νίκη του τον ΝτεΣάντις μια πρώτη φορά την 6η Νοεμβρίου, κάτι όμως που αποφάσισε να πάρει πίσω όταν η καταμέτρηση έδειξε πως το αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο αμφίρροπο από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι και το προβάδισμα του ΝτεΣάντις δεν υπερέβαινε τη μισή εκατοστιαία μονάδα.

«Είχαμε πει ότι θα συνεχίζαμε τη μάχη μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος», εξήγησε ο Γκίλαμ στο βίντεο, στο οποίο εικονίζεται με τη σύζυγο του στο πλάι του. «Τώρα που αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται, θέλω (...) να συγχαρώ τον κ. ΝτεΣάντις διότι θα είναι ο επόμενος κυβερνήτης της σπουδαίας Πολιτείας της Φλόριντα.»

Ο Γκίλαμ δεν ξεκαθάρισε τι σχεδιάζει για το μέλλον του, περιοριζόμενος να πει «μείνετε συντονισμένοι».

Η φετινή πολύ αμφίρροπη εκλογική μάχη στη Φλόριντα για πολλούς απήχησε όσα είχαν γίνει στην Πολιτεία αυτή το 2000, όταν εκεί διακυβεύτηκε η νίκη του Ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Ουόκερ Μπους επί του Δημοκρατικού Αλ Γκορ στις προεδρικές εκλογές. Η αναμέτρηση κρίθηκε έπειτα από πολλές εβδομάδες, κι αφού έφθασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018, 02:48