ΗΠΑ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Μαΐου 2019, 02:52
ΗΠΑ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι δεν πρόκειται να πάει να καταθέσει ενώπιον Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα Πέμπτη για τον τρόπο που χειρίστηκε την έκθεση του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, εξέλιξη που αναμφίβολα θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

Ο Μπαρ επρόκειτο να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον της επιτροπής που είναι αρμόδια για τους δικαστές και το δικαστικό σύστημα αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάει διότι δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα του υποβάλλονταν ερωτήματα αλλά και από ποιους. Ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Τζέρολντ Νάντλερ, αντέδρασε καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υψώσει τείχος για να εμποδίσει την ενημέρωση του Κογκρέσου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η πρόταση του Νάντλερ να υποβληθούν ερωτήσεις από νομικούς συμβούλους της επιτροπής στον Μπαρ είναι κάτι «χωρίς προηγούμενο» και πρόσθεσε ότι τις ερωτήσεις έπρεπε να τις κάνουν οι βουλευτές, όχι δικηγόροι.

Η εξέλιξη καταγράφηκε μερικές ώρες αφού ο Μπαρ κατέθεσε χθες για σχεδόν πέντε ώρες στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους αντίστοιχη επιτροπή της Γερουσίας, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις των Δημοκρατικών για την απόφαση που πήρε να απαλλάξει τον πρόεδρο Τραμπ από κάθε υποψία για παρακώλυση της δικαιοσύνης και επέρριψε ουσιαστικά την ευθύνη στον Μιούλερ διότι δεν κατέληξε σε συμπέρασμα. Τις απέρριψε, όπως και τις διαμαρτυρίες του Μάλερ ότι παρουσίασε με ελλιπή τρόπο το περιεχόμενο της έκθεσής του, προκαλώντας σύγχυση στην κοινή γνώμη.

Αρκετοί Δημοκρατικοί της επιτροπής της Γερουσίας απαίτησαν ο Μπαρ να υποβάλει την παραίτησή του, κατηγορώντας τον ότι πετάει στα σκουπίδια την άλλοτε ανεπίληπτη φήμη του απλά για να προστατεύσει τον Τραμπ, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία το 2020. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας, έσπευσε ολαντως να υπερασπιστεί τον Μπαρ, κάνοντας λόγο περί συκοφάντησής του.

 Ο Μπαρ απέρριψε το ότι ο Μιούλερ ουσιαστικά έδωσε τη σκυτάλη στο Κογκρέσο για να ερευνήσει το εάν υπήρξε παρακώλυση της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο λέγοντας πως «αυτό θα ήταν πολύ ανάρμοστο». Για τον ίδιο, το θέμα της έρευνας πρέπει να θεωρείται λήξαν: «Η έκθεση βρίσκεται τώρα στα χέρια του αμερικανικού λαού. Τελειώσαμε. Πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται το δικαστικό σύστημα σαν πολιτικό όπλο».

Ο Νάντλερ ανήγγειλε ότι σκοπεύει να κλητεύσει τον Μπαρ, προσάπτοντάς του ότι επιδεικνύει περιφρόνηση έναντι της επιτροπής.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Μαΐου 2019, 02:52