Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024, υπέγραψε σήμερα τον νέο εκλογικό νόμο που περιορίζει το δικαίωμα στην επιστολική ψήφο, γεγονός που πλήττει τις μειονότητες, σύμφωνα με τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Ο νόμος προβλέπει ότι για να μπορέσει να ψηφίσει κανείς δια αλληλογραφίας θα πρέπει να διαθέτει κάποιο έγγραφο ταυτοποίησης. Μειώνονται επίσης τα γραμματοκιβώτια όπου οι ψηφοφόροι ρίχνουν την επιστολική ψήφο τους ενώ απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται ιδιωτικοί πόροι για τη χρηματοδότηση εκλογικών δαπανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΝτεΣάντις, Ρεπουμπλικάνος και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε τον νόμο αυτόν στο Παλμ Μπιτς, κοντά στην κατοικία του πρώην προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο. Η τελετή μεταδόθηκε κατ’ αποκλειστικότητα από το συντηρητικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News.

«Τα γραμματοκιβώτια πρέπει να επιτηρούνται, δεν μπορείτε να τα αφήσετε χωρίς επιτήρηση», είπε ο ΝτεΣάντις στην πρωινή εκπομπή Fox & Friends του καναλιού. Ο νέος νόμος εγγυάται «την ακεραιότητα και τη διαφάνεια» της ψηφοφορίας, πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει παραδεχθεί μέχρι και σήμερα την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, επιμένοντας, χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις, ότι έγινε νοθεία. Κατά κύριο λόγο αμφισβητεί την εγκυρότητα της επιστολικής ψήφου, την οποία χρησιμοποίησαν οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι. Αυτά τα ψηφοδέλτια ήταν που έγειραν την πλάστιγγα στη μεριά του Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επίτροπος Γεωργίας της Φλόριντα, Νίκι Φράιντ, η μοναδική εκλεγμένη εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην τοπική κυβέρνηση, κατηγόρησε τον ΝτεΣάντις ότι υιοθέτησε αυτόν τον νόμο για να ικανοποιήσει τον Τραμπ και την εκλογική βάση του. «Η μοναδική απάτη που είχα εδώ προερχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτός ο νόμος υιοθετήθηκε και υπογράφτηκε αποκλειστικά για ένα πρόσωπο», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενη στον Τραμπ.

Η οργάνωση για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων NAACP εκτιμά από την πλευρά της ότι ο νέος νόμος «δημιουργεί εμπόδια» για όλους τους ψηφοφόρους της Φλόριντα και «επηρεάζει δυσανάλογα» τους Αφροαμερικανούς, τους Λατίνους και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν δελτία ταυτότητας και η ταυτοποίηση γίνεται με το δίπλωμα οδήγησης, που όμως δεν το έχουν πάντα όσοι δεν διαθέτουν αυτοκίνητο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης