Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ επανεξελέγη την Κυριακή στη θέση του, παρά την απόπειρα «πραξικοπήματος» που πραγματοποιήθηκε από αντιπροσώπους του Tea Party.

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επανεξέλεξαν τον 65χρονο Μπένερ με 216 ψήφους επί 408 ψηφισάντων. Η υποψήφια των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι έλαβε 164 ψήφους, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, που έχει πλέον περιορισθεί σε 188.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το στοιχείο της ψηφοφορίας που συγκεντρώνει την προσοχή είναι ο αυξημένος αριθμός των Ρεπουμπλικανών, 25, οι οποίοι ψήφισαν «παρών» (που ισοδυναμεί με λευκό) ή κάποιον άλλον, εκτός του Τζον Μπένερ, υποψήφιο, πράγμα που σημαίνει ότι τα ρήγματα στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης παραμένουν.

Η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προσάπτει στην ηγεσία του στο Κογκρέσο ότι δεν τηρεί επαρκώς αδιάλλακτη στάση απέναντι στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς.

Τελευταία πηγή ρήξης αποτέλεσε το γεγονός ότι οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών δέχθηκαν να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2015 χωρίς να τον συνδέσουν με ρυθμίσεις που θα εναντιώνονταν στα προεδρικά διατάγματα για την νομιμοποίηση των μεταναστών. Μία τέτοια κίνηση θα είχε υψηλή συμβολική αξία, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αντιπαράθεση και ενδεχόμενη παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης