Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δεσμεύτηκε να εντείνει περαιτέρω τη σκληρή πολιτική γραμμή της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Κίνα, τονίζοντας ότι η «συμπεριφορά του Πεκίνου χρειάζεται να προσαρμοστεί στον τομέα του εμπορίου, καθώς και στους διεθνείς, στρατιωτικούς και πολιτικούς τομείς».

Παραχωρώντας συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή «Hugh Hewitt Show», η οποία ηχογραφήθηκε την Πέμπτη και μεταδόθηκε χθες Παρασκευή, ο Μπόλτον δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι η Κίνα έχει εκμεταλλευτεί τη διεθνή τάξη πραγμάτων για πάρα πολύ καιρό και λίγοι Αμερικανοί όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι σε αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα είναι η στιγμή να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός σύμβουλος επισήμανε ότι η σκληρή στάση του Τραμπ απέναντι στην Κίνα έχει προκαλέσει «σύγχυση» στο Πεκίνο.

«Δεν είχαν δει ποτέ στο παρελθόν έναν Αμερικανό πρόεδρο τόσο σκληρό. Πιστεύω ότι η συμπεριφορά τους χρειάζεται να προσαρμοστεί στον εμπορικό τομέα, στους διεθνείς, στρατιωτικούς και πολιτικούς τομείς, σε μια ολόκληρη σειρά τομέων», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ίσως να δούμε στη συνάντηση των G20 στην Αργεντινή τον επόμενο μήνα, τον Σι Τζινπίνγκ πρόθυμο να μιλήσει με ευθύτητα σε κάποια από αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε.

Παράλληλα χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την πρόσφατη στάση της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα όπου τον περασμένο μήνα ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τους υφάλους Γκέιβεν και Τζόνσον των νήσων Σπράτλι, «παρενοχλήθηκε» από κινεζικό πολεμικό.

Ο Μπόλτον τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κρατήσουνε ανοιχτούς τους διεθνείς θαλάσσιους διαύλους.

«Αυτό είναι κάτι που οι Κινέζοι χρειάζεται να καταλάβουν», σημείωσε, διαμηνύοντας ότι: «θα κάνουμε πολλά περισσότερα για αυτό».

Επίσης σημείωσε ότι οι παραβιάσεις της Κίνας σε διεθνείς κανόνες εμπορίου και επιχειρηματικότητας της επέτρεψαν να κερδίσει σημαντική οικονομική και στρατιωτική δύναμη και υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον είναι προετοιμασμένη να λάβει περισσότερη δράση για τον περιορισμό εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα.

Αναφορικά με την Βόρεια Κορέα ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι αναμένει μια δεύτερη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν «κάποια στιγμή στους επόμενους μήνες», σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένει να φανεί αν οι διπλωματικές προσπάθειες να πεισθεί η Πιονγκιάνγκ να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικού εξοπλισμού της στεφθούν με επιτυχία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης