Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς προχώρησε στην ασυνήθιστη κίνηση να δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία στηλίτευσε τα «επικίνδυνα» σχόλια ενός πολιτικού: αναφερόταν στις προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία Τσακ Σούμερ προς δύο συντηρητικά μέλη του κορυφαίου δικαστικού θεσμού της χώρας που έχουν διοριστεί από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη στάση που θα τηρήσουν σε μια μείζονα υπόθεση για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Χθες Τετάρτη ο Σούμερ καταφέρθηκε εναντίον των δικαστών Μπρετ Κάβανο και Νιλ Γκόρσατς, προειδοποιώντας τους πως «δεν θα ξέρουν από πού τους ήρθε» αν ταχθούν υπέρ της επιβολής περιορισμών στην άμβλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δικαστές γνωρίζουν ότι η κριτική είναι συνυφασμένη με το αντικείμενό τους, όμως απειλητικές δηλώσεις αυτού του είδους από τα ανώτατα επίπεδα της κρατικής εξουσίας δεν είναι απλώς ανάρμοστα, είναι επικίνδυνα», τόνισε ο Ρόμπερτς στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Όλα τα μέλη του δικαστηρίου θα συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους, χωρίς φόβο ή μεροληψία», χωρίς να επηρεάζονται από «οποιονδήποτε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Ρόμπερτς είχε επικρίνει τον Νοέμβριο του 2018 τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ διότι αποκάλεσε δικαστικό ο οποίος τάχθηκε εναντίον της πολιτικής του στο μεταναστευτικό ζήτημα «δικαστή του Ομπάμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σούμερ εκστόμισε τη φράση που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε συγκέντρωση υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, η οποία οργανώθηκε καθώς το εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο ακούει τα επιχειρήματα των αντιδίκων για μια υπόθεση στη Λουιζιάνα. Την ετυμηγορία ενδέχεται να κρίνει η ψήφος του Ρόμπερτς.

Στην ομιλία του, ο Τσακ Σούμερ επισήμανε ότι αυτή είναι η πρώτη σημαντική υπόθεση που αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση αφότου ο Τραμπ διόρισε τον Κάβανο (2018) και τον Γκόρσατς (2017). Το πλήθος αποδοκίμασε τους δύο συντηρητικούς δικαστικούς όταν ο Σούμερ πρόφερε τα ονόματά τους.

Τα πολιτειακά κοινοβούλια που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους «διεξάγουν πόλεμο εναντίον των γυναικών», έκρινε ο Σούμερ, εξηγώντας πως προωθούν νομοθετήματα που περιορίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Θέλω να σου πω, Γκόρσατς, θέλω να σου πω, Κάβανο, ότι αμολάτε θύελλα και θα πληρώσετε το τίμημα. Δεν θα ξέρετε από πού σας ήρθε αν εγκρίνετε αυτές τις απαίσιες αποφάσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ των Δημοκρατικών στη Γερουσία, υπό τις επευφημίες του πλήθους.

Ο Τζάστιν Γκούντμαν, εκπρόσωπος του Σούμερ, επισήμανε σε δική του ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν είχε αντιδράσει όταν ο πρόεδρος Τραμπ ξέσπασε τον περασμένο μήνα, καταφερόμενος εναντίον δύο δικαστριών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θεωρούνται φιλελεύθερες — της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ και της Σόνιας Σοτομαγιόρ — και απαιτώντας να εξαιρούνται οικειοθελώς από οποιαδήποτε υπόθεση αφορά τον ίδιο ή την κυβέρνησή του.

Το γεγονός ότι «ο δικαστής Ρόμπερτς υιοθετεί την εσκεμμένη διαστρέβλωση από τη δεξιά των όσων είπε ο γερουσιαστής Σούμερ, ενώ έμεινε σιωπηλός όταν ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε στις δικάστριες Σοτομαγιόρ και Γκίνσμπεργκ την περασμένη εβδομάδα» δείχνει ότι δεν είναι αμερόληπτος, αντέτεινε ο Γκούντμαν.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε πως ο Σούμερ αναφερόταν στο «πολιτικό κόστος» που θα πληρώσουν οι Ρεπουμπλικάνοι διότι διόρισαν τους Κάβανο και Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο και «προειδοποιούσε τους δικαστές ότι θα πυροδοτήσουν μεγάλο κίνημα για το ζήτημα των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων εναντίον της απόφασης».

Οι Δημοκρατικοί επικρίνουν πάγια τον Τραμπ για τις συχνές επιθέσεις του στο δικαστικό σώμα και εναντίον δικαστών ονομαστικά, όπως αυτού που προέδρευσε στη δίκη του συμβούλου του επί σειρά ετών Ρότζερ Στόουν.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης