Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Μαϊάμι είπε χθες ότι ο πρώην πρόεδρος του Παναμά Ρικάρδο Μαρτινέλι πρέπει να απελαθεί στη χώρα του για να αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι ενορχήστρωσε μια επιχείρηση κατασκοπείας πολιτικών του αντιπάλων με χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους.

Ο εισαγγελέας Έντγουιν Τόρες δήλωσε ότι ο Παναμάς είχε αποδείξει ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για όλες τις κατηγορίες που έχει εξαγγείλει εναντίον του Μαρτινέλι, και ότι η επίδειξη «καλής πίστης» προς την κυβέρνηση του Παναμά απαιτεί την παράδοσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες να θεωρηθεί ύποπτος όλων ή μερικών από τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί», είπε ο Τόρες στη απόφασή του, που αριθμεί 93 σελίδες.

Την τελική απόφαση για την έκδοση του Μαρτινέλι θα την πάρει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά σε υπόμνημα που κατέθεσε την 1η Αυγούστου, το υπουργείο είπε ότι υποστηρίζει την έκδοσή του. Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα ληφθεί η απόφαση.

Ο Μαρτινέλι, 65 ετών, αρνείται τις κατηγορίες και σκοπεύει να εφεσιβάλλει την απόφαση έκδοσης, σύμφωνα με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον δικηγόρο του Μάρκος Χιμένες. Έχει επίσης ζητήσει πολιτικό άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μαρτινέλι υπηρέτησε ως πρόεδρος του Παναμά από το 2009 έως το 2014. Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος αξίας 13,4 εκατ. και πλέον δολαρίων (11,24 εκατ. ευρώ) που είχε σχεδιαστεί για κοινωνική βοήθεια, και την χρήση του ποσού αυτού για να στήσει ένα σύστημα κατασκοπείας 150 και πλέον αντιπάλων του.

Ο πρώην πρόεδρος του Παναμά, που απέκτησε περιουσία μέσω της ιδιοκτησίας σουπερμάρκετ, συνελήφθηκε τον Ιούνιο από τις αμερικανικές αρχές στο Κόραλ Γκέιμπλς της Φλόριντα και αργότερα κρατήθηκε χωρίς εγγύηση.

Ο τωρινός πρόεδρος της χώρας, Χουάν Κάρλος Βαρέλα, ήταν κάποτε αντιπρόεδρός του αλλά αργότερα έγιναν αντίπαλοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης