Ο Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν δήλωσε ότι το υπουργείο του «δεν θα εκβιαστεί» από συγκεκριμένους επικριτές του. Ο ίδιος χαρακτήρισε δειλούς μία ομάδα Ρεπουμπλικάνων που έχουν γράψει άρθρα υπέρ της αποπομπής του από το υπουργείο, μεταδίδει το ABC News.

«Δεν έχω τίποτα να πω για έγγραφα στα οποία κανένας δεν έχει το κουράγιο να προσθέσει το όνομά του και να τα ”διαρρεύσει” με αυτόν τον τρόπο» δήλωσε ο Ρόζενσταϊν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, μία ημέρα μετά την αναφορά που έκαναν τα ΜΜΕ σε σχέδιο εγγράφου που συνέταξε μία φιλική προς τον Τραμπ ομάδα Ρεπουμπλικάνων (House Freedom Caucus).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο των ανησυχιών της εν λόγω ομάδας των Ρεπουμπλικάνων βρίσκεται ο ρόλος που είχε ο Ρόζενσταϊν στην έγκριση της μυστικής παρακολούθησης του συνεργάτη του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ, το 2017.

Ο Πέιτζ είχε προηγουμένως τεθεί υπό την παρακολούθηση του FBI, μετά την προσπάθεια που έκαναν Ρώσοι πράκτορες να τον στρατολογήσουν.

Ο Ρόζενσταϊν επιβλέπει την έρευνα που πραγματοποιεί ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπήρξε συνωμοσία μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ρεπουμπλικάνοι από τη μεριά τους απαιτούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επιστρέψει μία σειρά από έγγραφα που σχετίζονται με την παρακολούθηση του Κάρτερ, αλλά κι άλλα ζητήματα που συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Washington Post» ο επικεφαλής της συγκεκριμένης ρεπουμπλικανικής ομάδας και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μαρκ Μίντοους χαρακτήρισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της διαδικασίας απαλλαγής του Ρόζενσταϊν από τα καθήκοντά του ως «την τελευταία διαθέσιμη επιλογή, εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ανταποκριθεί» στα αιτήματα του ίδιου για τη διάθεση εγγράφων.

Μιλώντας χθες στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο μιας σειράς ομιλιών για τον «Ρόλο του Νόμου», ο Ρόζενσταϊν σχολίασε τον τρόπο γραφής, αλλά και τη «διαρροή» άρθρων για να παρουσιάσει τη διαφορά λειτουργίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των πολιτικών. «Δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν διαρροές από εμάς, αλλά εάν είναι να κατηγορήσουμε κάποιον για παράτυπες πράξεις, θα πρέπει να έχουμε αποδείξεις που να γίνονται αποδεκτές, αλλά κι αξιόπιστους μάρτυρες προκειμένου να αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας στο δικαστήριο. Παράλληλα, είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε την υπογραφή μας στο έγγραφο της καταγγελίας. Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται αποδεκτό από όλους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ρόζενσταϊν είπε επίσης ότι αρκετοί άνθρωποι ανησυχούν σχετικά με τη διεξαγωγή μυστικών παρακολουθήσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ οι παρακολουθήσεις αυτές έχουν εγκριθεί από ομοσπονδιακό δικαστή υπό την εφαρμογή ειδικής νομοθεσίας (FISA).

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αμερικανός υφυπουργός, μία αίτηση στο πλαίσιο του ίδιου νόμου είναι ένταλμα, ενώ «προκειμένου να έχουν ένα ένταλμα έρευνας», οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποχρεούνται να παρουσιάσουν ένορκες καταθέσεις, αλλά και αποδείξεις. Παράλληλα, η σχετική αίτηση πρέπει να υπογράφεται από ένα στέλεχος καριέρας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, το οποίο «ορκίζεται ότι οι πληροφορίες της ένορκης κατάθεσης είναι αληθείς και σωστές σύμφωνα με τη γνώση και τη γνώμη του».

Στην περίπτωση που οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στην ένορκη κατάθεση αποδειχτεί ότι είναι αναληθείς, τότε το στέλεχος που την υπογράφει μπορεί να αντιμετωπίσει συνέπειες ή ακόμη και να διωχτεί ποινικά, πρόσθεσε ο Ρόζενσταϊν.

«Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούμε κι έχουμε ανθρώπους που είναι αξιόπιστοι» τόνισε.

Από την άλλη μεριά, ο Ρόζενσταϊν υποστήριξε πως «για αρκετό καιρό τώρα» ο ίδιος δέχεται απειλές, τόσο σε ιδιωτικό επίπεδο όσο και δημόσια, «νομίζω ότι θα πρέπει να καταλάβουν από τώρα ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα εκβιαστεί».

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης έχει δεχτεί κριτική δημοσίως, τόσο από Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη στο Κογκρέσο όσο κι από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε γράψει χαρακτηριστικά στο Twitter: «Μεγάλο μέρος της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία προκαλείται από την Ψευδή & Διεφθαρμένη Έρευνα για τη Ρωσία, της οποίας ηγούνται όλοι οι πιστοί στο Δημοκρατικό Κόμμα ή άνθρωποι που έχουν εργαστεί για τον Ομπάμα. Ο Μιούλερ είναι ο πιο αμφιλεγόμενος από όλους (με εξαίρεση τον Ρόζενσταϊν που υπέγραψε το ένταλμα FISA και το γράμμα του Κόμεϊ)».

Από τη μεριά του, ο Ρόζενσταϊν διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης «θα πράξει ό,τι απαιτείται από την τήρηση του νόμου, ενώ οι οποιασδήποτε απειλές δεν θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τη δουλειά μας». «Έχουμε μία ευθύνη, ενώ τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ορκίζονται για την υπεράσπιση του συντάγματος» πρόσθεσε.

Πηγή: ABC News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης