Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε χθες ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας – τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην εμπόλεμη χώρα – που βρίσκεται στο στόχαστρο επίθεσης των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της Ρωσίας, μέχρις ότου μία υποστηρίκτριά του τού ανέφερε για την κατάσταση που επικρατεί στη συριακή επαρχία, σε μια προεκλογική του συγκέντρωση πριν από έναν μήνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή, όπου βρίσκονται επίσης χιλιάδες ισλαμιστές μαχητές, και έχουν προειδοποιήσει για μια ανθρωπιστική καταστροφή στην περίπτωση μιας επίθεσης των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, η οποία προετοιμάζεται επί αρκετούς μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ρωσο-τουρκική συμφωνία που συνήφθη την περασμένη εβδομάδα αποσόβησε μια επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού με τη συμφωνία δημιουργίας μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων στα βορειοδυτικά.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ πιστώθηκε ότι έπεισε τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία να αναβάλουν μια επίθεση, αφού τους προειδοποίησε με μια ανάρτηση στο Τwitter στις 4 Σεπτεμβρίου ότι θα κάνουν ένα «μοιραίο ανθρωπιστικό σφάλμα, αν λάβουν μέρος σε αυτήν την ενδεχόμενη ανθρώπινη τραγωδία».

«Η Συρία είναι σε χάος και εγώ ήμουν ο υπεύθυνος (που σταμάτησε την επίθεση) και ελπίζω ότι αυτό δεν θα αλλάξει» είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν ανήρτησα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από μερικές εβδομάδες για την επαρχία Ιντλίμπ, είπα ‘Μην το κάνετε’» τόνισε.

Ο Τραμπ συνέχισε εξηγώντας ότι μόλις είχε μάθει για την κατάσταση στην Ιντλίμπ, αφότου μια γυναίκα στο πλήθος μιας προεκλογικής συγκέντρωσης το ανέφερε.

«Ήμουν σε μια συνάντηση με πολλούς υποστηρικτές και μια γυναίκα σηκώθηκε και είπε ότι ”υπάρχει μια επαρχία στη Συρία όπου κατοικούν σήμερα τρία εκατομμύρια άνθρωποι. Οι Ιρανοί, οι Ρώσοι και οι Σύροι έχουν περικυκλώσει την επαρχία αυτή και πρόκειται να σκοτώσουν την αδελφή μου και να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους ώστε να εξοντώσουν 25.000 με 30.000 τρομοκράτες”» επεσήμανε.

«Είπα ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Δεν είχα ακούσει για την επαρχία Ιντλίμπ. Επέστρεψα και πήρα τους αποτυχημένους New York Times και τους άνοιξα… όχι την πρώτη σελίδα, αλλά υπήρχε ένα πολύ μεγάλο ρεπορτάζ και είπα ”ουάου, αυτή είναι η ίδια ιστορία που η γυναίκα μού είπε και δυσκολεύτηκα να το πιστέψω και είπα πως ”γιατί κάποιος να το έκανε αυτό;”» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι το ρεπορτάζ τόνισε ότι η επίθεση θα μπορούσε να ξεκινούσε την επόμενη μέρα, οπότε και προέβη στην ανάρτησή του στο Twitter και έδωσε εντολές στα στελέχη του, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον να «μην το επιτρέψουν να συμβεί».

«Κανείς δεν πρόκειται να μου το πιστώσει, αλλά δεν πειράζει, επειδή οι άνθρωποι γνωρίζουν, αλλά είχα περισσότερους Σύρους να με ευχαριστούν για αυτό… Αυτό συνέβη πριν από τέσσερις εβδομάδες, το έληξα αυτό» κατέληξε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης