Αφού επιτέθηκε φραστικά στους εισαγγελείς και τη δικαστή, στη δίκη του επί δεκαετίες φίλου του και πρώην συμβούλου του, Ρότζερ Στόουν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έστρεψε την Πέμπτη τα πυρά του και εναντίον των ενόρκων που τον καταδίκασαν.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ αναφέρθηκε σε ένα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Fox News που κατηγόρησε ορισμένους από τους ενόρκους για πολιτική προκατάληψη. “Δεν δείχνει καλό για το υπουργείο Δικαιοσύνης”, σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είπε ότι οι δηλώσεις του Τραμπ για το θέμα του Στόουν ισοδυναμούν με παρέμβαση στη δικαιοσύνη. “Πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας. Ο πρόεδρος προσπαθεί και πάλι να χειραγωγήσει την επιβολή του ομοσπονδιακού νόμου για να εξυπηρετήσει τα πολιτικά συφέροντά του”, κατήγγειλε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Την Τρίτη ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επέκρινε τους εισαγγελείς που πρότειναν να επιβληθεί ποινή 7-9 ετών κάθειρξης στον πρώην συνεργάτη του, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016. Ο Τραμπ χαρακτήρισε “φρικτή” και “κακοδικία” την πρόταση, ενώ λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε την πρόταση αναγκάζοντας και τους τέσσερις εισαγγελείας να παραιτηθούν από την υπόθεση.

Επιπλέον, η πρώην εισαγγελέας Τζέι Λιου, η οποία είχε επιβλέψει την υπόθεση του Στόουν, παραιτήθηκε από το αξίωμα της αυτήν την εβδομάδα, αφού ο Λευκός Οίκος ανακάλεσε την πρότασή του να διοριστεί σε μια θέση στο υπουργείο Οικονομικών. Την Τετάρτη, ο Τραμπ ευχαρίστησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ επειδή “φρόντισε” την υπόθεση. Παράλληλα, άσκησε κριτική μέσω του Twitter στη δικαστή Έιμι Μπέρμαν Τζάκσον, η οποία πρόκειται να αποφανθεί επί της ποινής του Στόουν στις 20 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ “είναι ο αρχιστράτηγος, ο κορυφαίος αξιωματικός επιβολής του νόμου και δικαιούται να έχει άποψη”, είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ στο Fox News.

Ο Γκραντ Σμιθ, ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Στόουν, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η ομάδα του ερευνά αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων και μία που έγινε από μια ένορκο. Ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο Ρούντι Τζουλιάνι, ζήτησε επίσης να ερευνηθεί η ένορκος, η οποία δεν έχει ανταποκριθεί σε ένα αίτημα να σχολιάσει την υπόθεση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που έχει στηρίξει πολλές φορές τον πρόεδρο Τραμπ, έγραψε σήμερα στο Twitter ότι ελπίζει πως το δικαστήριο θα πάρει στα σοβαρά τις καταγγελίες για τους ενόρκους, εφόσον οι πληροφορίες είναι ακριβείς.

Από την άλλη, και οι 10 Δημοκρατικοί που είναι μέλη της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων κάλεσαν με επιστολή τους τον Γκρέιαμ να ερευνήσει τις καταγγελίες περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη. “Η απόφαση να παρακάμψεις τους εισαγγελείς καριέρας για να ωφεληθεί ένας από τους συνεργάτες του προέδρου είναι σοκαριστική και άνευ προηγουμένου” τόνισαν.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ, που είναι επίσης μέλος της Επιτροπής αυτής και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, δήλωσε ότι “επαφίεται στον δικαστή να αποφασίσει αν ένας ένορκος είναι προκατειλημμένος ή όχι”.

Οι υποστηρικτές του Στόουν πιέζουν ώστε να του δοθεί προεδρική χάρη αλλά ο Τραμπ προς το παρόν δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης