Στην 7η ημέρα της δίκης του Πολ Μάναφορτ, ο Ρικ Γκέιτς ολοκλήρωσε την κατάθεσή του κατά του πρώην αφεντικού του, με τους δικηγόρους υπεράσπισης ν’ αποσπούν την προσοχή της εισαγγελίας αναφορικά με τον βασικό μάρτυρα της υπόθεσης.

Η νομική ομάδα του Μάναφορτ ισχυρίστηκε ότι ο Γκέιτς είχε τέσσερις εξωσυζυγικές σχέσεις την περίοδο που εργαζόταν για τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το “Politico”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίκη για τις κατηγορίες φοροδιαφυγής και τραπεζικής απάτης διεξάγεται στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αλεξάντρια της πολιτείας Βιρτζίνια. Την Τρίτη, υπό την πίεση των ερωτήσεων που του έκαναν οι δικηγόροι του Μάναφορτ, ο Γκέιτς παραδέχτηκε ότι είχε μία εξωσυζυγική σχέση, με μία γυναίκα στο Λονδίνο. Τα έξοδα της σχέσης αυτής είναι πιθανό να καλύφθηκαν από τις αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που ο Γκέιτς παραδέχτηκε ότι υπεξαίρεσε την περίοδο που εργαζόταν στην εταιρία του Μάναφορτ.

Ωστόσο, καθώς ο Γκέιτς ολοκλήρωνε την κατάθεσή του χθες το πρωί, ο δικηγόρος υπεράσπισης Κάβιν Ντάουνινγκ τού έκανε μία ερώτηση υπονοώντας ότι η “μυστική ζωή” του είχε πολλά επεισόδια εξωσυζυγικών σχέσεων.

“Μπορείτε να θυμηθείτε εάν είπατε στο γραφείο του ειδικού ανακριτή ότι είχατε εμπλακεί σε τέσσερις εξωσυζυγικές σχέσεις;”, ρώτησε ο Ντάουνινγκ προκαλώντας την αντίδραση του εισαγγελέα Γκρεγκ Άντρες μέσω της διατύπωσης ένστασης επί της διαδικασίας. Ο Άντρες είναι ένας από τους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση για λογαριασμό του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Μάναφορτ υποστήριξε ότι η ερώτηση που έκανε ήταν εντός του πλαισίου της δίκης γιατί ο Άντρες είχε επισημάνει στην αίθουσα ότι επί τη βάσει της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Γκέιτς και των αρχών, ο Γκέιτς θα βρεθεί αντιμέτωπος με φυλάκιση 100 ετών στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είπε ψέματα στην κατάθεσή του.

“Θα πρέπει να σχίσετε τη συμφωνία συνεργασίας μαζί του για τα ψέματα που είπε χθες”, δήλωσε στην αίθουσα ο Ντάουνινγκ.

Ο Άντρες άφησε να εννοηθεί ότι η πλευρά της εισαγγελίας δεν αισθανόταν άνετα με τη συζήτηση του παραπάνω θέματος ενώπιον των ενόρκων, με τον δικαστή Έλις να ζητεί διαβούλευση που διήρκησε 10 λεπτά. Όταν η διαβούλευση ολοκληρώθηκε, ο Ντάουνινγκ απηύθυνε μια πιο γενική ερώτηση για τη “μυστική ζωή” του Γκέιτς, ρωτώντας τον για τον τρόπο της ζωής του κατά την πενταετία για την οποία παραδέχτηκε ότι καταχράστηκε χρήματα από τον Μάναφορτ.

Ο Γκέιτς άρχισε ν’ απαντά παραδεχόμενος σε μεγάλο βαθμό τα σφάλματά του. “Θα έλεγα ότι έκανα πολλά λάθη στη διάρκεια αυτών των χρόνων…,” είπε.

Στο σημείο αυτό τον διέκοψε ο δικαστής Έλις. “Δεν είναι χρόνος για τέτοια”, παρατήρησε ο δικαστής. Μετά, ο Γκέιτς επιβεβαίωσε ότι η “μυστική ζωή” που φέρεται να είχε ήταν κατά την περίοδο της υπεξαίρεσης των χρημάτων του Μάναφορτ.

Πριν ο Ντάουνινγκ θέσει το θέμα της εμπλοκής του Γκέιτς σε τέσσερις εξωσυζυγικές σχέσεις, ο πρώην πιστός συνεργάτης του Μάναφορτ δήλωσε ότι το πρώην αφεντικό του γνώριζε τουλάχιστον για την εξωσυζυγική σχέση που είχε στο Λονδίνο.

“Εσείς του το είπατε;”, ρώτησε ο Άντρες. “Ναι του το είπα”, απάντησε ο Γκέιτς.

“Ο ίδιος ήταν υποστηρικτικός;”, ρώτησε ο Άντρες. “Δεν ήταν”, απάντησε ο Γκέιτς.

Η δεκάωρη κατάθεση του Γκέιτς κατά τη διάρκεια τριών ημερών είχε μια απογοητευτική έκβαση, μετά τις υπόνοιες της υπεράσπισης του Μάναφορτ για τη μυστική ζωή του αλλά και την ποιότητα του χαρακτήρα του, ώστε να πληγεί η αξιοπιστία του ως βασικού μάρτυρα στην υπόθεση.

Τόσο ως προς την ουσία της υπόθεσης, όσο κι ως προς τις μυστικές πτυχές της ζωής του Γκέιτς την περίοδο της συνεργασίας του με τον Μάναφορτ και κυρίως την περίοδο που έκανε την οικονομική υπεξαίρεση, οι κατήγοροι προχώρησαν κάνοντας ένα ουσιαστικό βήμα, σχετικά με την υπόθεση και το κατηγορητήριο που έχει διατυπωθεί σε βάρος του Μάναφορτ.

Οι μάρτυρες που ακολούθησαν μετά την κατάθεση του Γκέιτς ήταν δύο ειδικοί, η εξειδικευμένη εγκληματολόγος λογιστής του FBI, Μόργκαν Μαγκιόνος και ο πράκτορας του IRS με αρμοδιότητα στα έσοδα Μάικλ Γουέλτς.

Η Μαγκιόνος παρουσίασε στους ενόρκους τις εντυπωσιακές διεθνείς συναλλαγές που είχε ο Μάναφορτ και οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο του κατηγορητηρίου που έχει απαγγελθεί σε βάρος του. Η ίδια μετέχει στην ομάδα έρευνας του Μάλερ και παρουσίασε με λεπτομέρεια τις κινήσεις στους 31 τραπεζικούς λογαριασμούς που είχε ο Μάναφορτ σε ξένες τράπεζες, στην Κύπρο, στο νησιωτικό κράτος Άγιος Βικέντιος της Καραϊβικής, στις Γρεναδίνες Νήσους και στη Βρετανία.

Το FBI εντόπισε το όνομα του Μάναφορτ σε αρχεία λογαριασμών, σε συναλλαγές με τραπεζικές κάρτες, στα αρχεία πωλητών πολυτελών προϊόντων και υπηρεσιών που αγόραζε ο ίδιος. Επίσης εντοπίστηκαν αντίγραφα των στοιχείων του διαβατηρίου του, μεταξύ των εγγράφων που απαιτήθηκαν για το άνοιγμα των παράκτιων τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με τη Μαγκιόνος. Η ίδια κατέθεσε ότι το FBI, μέσω της έκδοσης ειδικών κλήσεων, έχει στην κατοχή του τα τραπεζικά στοιχεία του κατηγορούμενου και τις κινήσεις των λογαριασμών του στην τράπεζα HSBC. Παράλληλα, στα χέρια των ομοσπονδιακών αρχών βρίσκονται έγγραφα από την Κύπρο και τις Γρεναδίνες Νήσους, όπως προβλέπεται από τις ειδικές συμφωνίες για την αμοιβαία νομική συνδρομή.

Ο Γουέλτς κατέθεσε ότι η ανάλυση που έκανε στις πληρωμές από το εξωτερικό που έλαβε ο Μάναφορτ, αλλά και στα προσωπικά έξοδα τα οποία πλήρωνε ο ίδιος απευθείας μέσω παράκτιων τραπεζικών λογαριασμών, έδειξε ότι παραποίησε τα εισοδήματά του κατά εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, το συνολικό ποσό που απέκρυψε ο Μάναφορτ από τα εισοδήματά του την περίοδο από το 2010 έως και το 2014 πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 15 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, στον ίδιο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για πέντε παραποιήσεις φορολογικών στοιχείων ανά έτος, με τους εισαγγελείς να πρέπει ν’ αποδείξουν ότι η παραποίηση του ύψους του εισοδήματος του γινόταν συστηματικά κάθε χρόνο.

Η κατάθεση του Γουέλτς στόχευε να αναλύσει το θέμα της παραποίησης των εισοδημάτων του Μάναφορτ, αλλά και να εξηγήσει τη δυνατότητα που έχουν Αμερικανοί πολίτες που διαθέτουν επιχειρήσεις στο εξωτερικό, να μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν φοροαπαλλαγές, μέχρι να φέρουν τα χρήματα εντός των ΗΠΑ.

Ο πράκτορας του IRS είπε ότι το εισόδημα που δήλωνε ο Μάναφορτ ήταν πολύ χαμηλό, άσχετα με το αν κάποιος κοιτούσε πότε έμπαιναν χρήματα στους λογαριασμούς του από τις δραστηριότητες που είχε στην Ουκρανία ή άσχετα από τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο Μάναφορτ χρησιμοποιούσε τα χρήματα αυτά για να πληρώσει προσωπικούς λογαριασμούς του στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος μάρτυρας τόνισε ότι το δηλωμένο εισόδημα του Μάναφορτ ήταν χαμηλό ακόμη κι αν κανείς παραβλέψει δαπάνες που ο ίδιος πλήρωσε μέσω των λογαριασμών του στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, ποσό 50.000 δολαρίων προς μία εταιρία που νοίκιαζε επαύλεις στην Ιταλία, περίπου 19.000 δολάρια προς μία ακαδημία ιππασίας, 132.000 δολάρια που δόθηκαν για την αγορά ενός σκάφους θαλάσσης, αλλά και προς μία εταιρία ενοικιάσεων, ενώ 45.000 δολάρια δόθηκαν σε έναν οδοντογιατρό στη Φλόριντα ειδικευμένο στην πλαστική χειρουργική.

Στη διάρκεια της κατ’ αντιπαράθεση εξέτασης του Γουέλτς, ο Ντάουνινγκ έθεσε το θέμα της παραδοχής από τον Γκέιτς για τις υπερτιμολογήσεις των δαπανών του Μάναφορτ. Ο δικηγόρος ρώτησε αν ο πελάτης του θα δικαιούτο έκπτωση για τα ποσά αυτά.

“Μία επιχείρηση δικαιούται να λάβει έκπτωση όταν υποστεί υπεξαίρεση;”, ρώτησε ο Ντάουνινγκ. “Ναι”, απάντησε ο Γουέλτς.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα δεχόμενος ερωτήσεις από τον κατήγορο Ούζο Ασόνιε, ο Γουέλτς είπε ότι ο Μάναφορτ δεν θα είχε δικαίωμα για μία φοροέκπτωση, εάν προηγούμενα δεν είχε δηλώσει τα χρήματα της υπεξαίρεσης ως νόμιμο εισόδημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης