Η θητεία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, του Σεργκέι Κίσλιακ, ενός προσώπου που θεωρείται κλειδί στις συνεχιζόμενες έρευνες στις ΗΠΑ για την ανάμιξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ολοκληρώθηκε χθες Σάββατο.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανέφερε μέσω Twitter ότι ο δεύτερος τη τάξει στη διπλωματική αποστολή αυτή, ο Ντένις Β. Γκόντσαρ, θα ασκεί χρέη πρεσβευτή έως ότου φθάσει ο διάδοχος του Κίσλιακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Κίσλιακ, ο οποίος βρισκόταν στο συγκεκριμένο πόστο από το 2008, αναμένεται να αντικαταστήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανατόλι Αντόνοφ.

Ο διορισμός του Αντόνοφ στη θέση, ο οποίος δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το Κρεμλίνο, επίκειται καθώς η σχέση της Μόσχας και της Ουάσινγκτον προσελκύει όλο και μεγαλύτερη προσοχή εξαιτίας των καταγγελιών περί επέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Το όνομα του Κίσλιακ βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών για διάφορους συνεργάτες του Τραμπ, τις οποίες διεξάγουν ένας ειδικός εισαγγελέας και επιτροπές του Κογκρέσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προχθές Παρασκευή η εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας άκουσαν τον Κίσλιακ να αναφέρει στους ανωτέρους του πως συζήτησε θέματα τα οποία σχετίζονταν με την προεκλογική εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων με βαρύνουσα σημασία για τη Μόσχα, με τον Τζεφ Σέσιονς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016.

Ο Σέσιονς, ο οποίος είναι πλέον υπουργός Δικαιοσύνης, αυτοεξαιρέθηκε τον Μάρτιο από όλα τα ζητήματα που συνδέονται με την έρευνα του FBI για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, μετά την παραδοχή του ότι είχε συνομιλήσει με τον ρώσο πρεσβευτή.

Ωστόσο ο Σέσιονς είχε διαψεύσει πως συζήτησε θέματα που άπτονταν της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους και διαβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον Κίσλιακ εντός των ορίων των καθηκόντων του ως γερουσιαστή.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο, αφού έγινε γνωστό ότι δεν είχε αποκαλύψει το περιεχόμενο των συζητήσεων που έκανε με τον Κίσλιακ και παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο για τις συναντήσεις τους.

Ο σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας και γαμπρός του Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, επίσης δεν είχε αποκαλύψει τις επαφές του με ρώσους αξιωματούχους όταν είχε υποβάλει τα έγγραφα για να του δοθεί εξουσιοδότηση ασφαλείας, όπως είχε γράψει η εφημερίδα New York Times τον Απρίλιο.

Ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε τον Μάρτιο ότι ο Κούσνερ είχε συναντηθεί με τον Κίσλιακ στον Πύργο Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς και σε μια προεκλογική εκδήλωση τον Απρίλιο του 2016. Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία η συνάντηση του Δεκεμβρίου είχε σκοπό τη δημιουργία ενός «διαύλου επικοινωνίας».

Ο Κούσνερ είχε επίσης τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον Κίσλιακ μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου του 2016, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Ο δικηγόρος του Κούσνερ ανέφερε ότι ο πελάτης του δεν θυμάται τι ειπώθηκε στα τηλεφωνήματα αυτά, καθώς είχε συμμετάσχει σε «χιλιάδες συνδιαλέξεις εκείνη την χρονική περίοδο».

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο Τραμπ διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εξάλλου αυτή την εβδομάδα ότι ο Τραμπ θα διορίσει τον Τζον Χάντσμαν νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης