Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου καταδίκασαν την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών (BOP) για την μεταχείριση μιας 30χρονης κρατούμενης εγκύου που πέθανε αυτή την εβδομάδα από τον νέο κορωνοϊό, αφού γέννησε ενώ βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, λέγοντας πως χρειάζονται περισσότερα να γίνουν για την προστασία των ευάλωτων φυλακισμένων.

«Είναι εξοργιστικό που η Άντρεα Σερκλ Μπίαρ, που ήταν κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης, με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, έχασε τη ζωή της ενώ βρισκόταν υπό ομοσπονδιακή κράτηση», δήλωσε ο βουλευτής Τζέρολντ Νάντλερ, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ανακοίνωσή του, που έστειλε στο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε ηθικό και συνταγματικό καθήκον να αποτρέψουμε νέους θανάτους ανάμεσα σε όσους τελούν υπό κράτηση ή φυλάκιση», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντέρμπιν, επικεφαλής κομματικής πειθαρχίας των Δημοκρατικών, που είναι μέλος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, συμμερίστηκε τις ανησυχίες του Νάντλερ. «Να το θέσω απλά, αυτός ο τραγικός θάνατος μπορούσε να αποτραπεί».

Ο Covid-19, η νόσος που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό, έχει προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 31 κρατούμενους σε ομοσπονδιακές φυλακές, ενώ πάνω από 1.500 φυλακισμένοι έχουν ασθενήσει από τον ιό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θάνατος την Τρίτη 28 Απριλίου της 30χρονης Σερκλ Μπίαρ, που έκτιε ποινή φυλάκισης 26 μηνών για αδίκημα σχετιζόμενο με ναρκωτικά, εξόργισε τους υποστηρικτές μεταρρυθμίσεων στην ποινική δικαιοσύνη και τις οικογένειες κρατούμενων. Αυτές οι ομάδες είχαν πρωτύτερα επικρίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης για μια μπερδεμένη εφαρμογή κανόνων για την αποφυλάκιση κρατουμένων για μη βίαια εγκλήματα και την τοποθέτηση τους σε κατ’ οίκον περιορισμό για να προστατευτούν από μόλυνση του ιού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ στα τέλη Μαρτίου έδωσε εντολή στην BOP να ξεκινήσει να εργάζεται για την αποφυλάκιση κρατουμένων μη βίαιων εγκλημάτων και την μεταφορά τους σε κατ’οίκον περιορισμό αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και αργότερα επέκτεινε την ομάδα κρατουμένων που έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης αφού δήλωσε πως η BOP αντιμετωπίζει έκτατες συνθήκες καθώς ο νέος κορονοϊός εξαπλωνόταν μέσα σε φυλακές.

Έκτοτε οι κανόνες άλλαξαν πολλές φορές για το ποιες κατηγορίες κρατουμένων μπορούν να μεταφερθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, αφήνοντας πολλούς ευάλωτους ανθρώπους να μολυνθούν με τον ιό.

Πολλές ομάδες υποστήριξης απαιτούν μια έρευνα για να απαντηθεί γιατί η Σερκλ Μπίαρ μεταφέρθηκε από μια φυλακή στην Νότια Ντακότα σε ομοσπονδιακή κράτηση στις 20 Μαρτίου στο ομοσπονδιακό ιατρικό κέντρο Κάρσγουελ στο Φορτ Γουόρθ στο Τέξας.

Σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος της BOP Σου Άλισον τόνισε πως η υπηρεσία έχει ήδη αποφυλακίσει ή μεταφέρει στην κοινότητα «κάθε έγκυο κρατούμενη που πληρούσε τα κριτήρια για μια τέτοια μετακίνηση».

Στην περίπτωση της Σερκλ Μπίαρ «δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για να εξετάσουμε ένα αίτημα για κατ’ οίκον περιορισμό», επειδή αρρώστησε λίγο μετά την άφιξή της στο Φορτ Γουόρθ, ανέφερε η Άλισον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης