Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Μαρζιέχ Χασεμί, η οποία ζει και εργάζεται στο Ιράν, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές ως «ουσιώδης μάρτυρας» σε μια αδιευκρίνιστη ομοσπονδιακή έρευνα, σύμφωνα με έγγραφα που υποβλήθηκαν σήμερα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η δικαστής Μπέριλ Χάουελ έδωσε την εντολή για τη σύλληψη της Χασεμί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγγραφο αυτό είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση εκ μέρους των ΗΠΑ των πληροφοριών που ανέφεραν ότι η Χασεμί κρατείται για αδιευκρίνιστους λόγους.

Η 59χρονη δημοσιογράφος εργάζεται για το αγγλόφωνο δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Press TV και βρισκόταν στις ΗΠΑ για να επισκεφθεί συγγενείς της. Το Press TV ανέφερε ότι την συνέλαβαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Σεντ Λιούις, για άγνωστους λόγους.

Το δίκτυο μετέδωσε την Τετάρτη δηλώσεις του γιου της Χασεμί σύμφωνα με τις οποίες η μητέρα του θεωρείται «ουσιώδης μάρτυρας» σε μια ποινική υπόθεση και δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος της. Η αμερικανική ομοσπονδιακή νομοθεσία επιτρέπει στην κυβέρνηση να συλλαμβάνει και να θέτει υπό κράτηση έναν μάρτυρα αν μπορεί να αποδείξει ότι η κατάθεσή του είναι ζωτικής σημασίας σε ποινική υπόθεση και αν δεν μπορεί να εγγυηθεί την παρουσία του με κλήτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χασεμί έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ και το όνομά της ήταν Μέλανι Φράνκλιν, το οποίο και άλλαξε όταν ασπάστηκε το ισλάμ.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ καταδίκασε τη σύλληψή της χαρακτηρίζοντάς την «παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και απαράδεκτη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης