Ξίφη κρυμμένα σε μπαστούνια, εκρηκτικές ύλες, γεμάτα όπλα, ακόμη και ένα ρόπαλο μεσαιωνικού τύπου ήταν μερικά από τα επικίνδυνα ή παράξενα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στις αποσκευές επιβατών στα αμερικανικά αεροδρόμια το 2013.

Η υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών (TSA), δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες των κατασχεμένων, ανέφερε ότι οι πράκτορές της εντόπισαν 1.813 πυροβόλα όπλα -εκ των οποίων τα 1.477 ήταν γεμάτα- κατά τους έλεγχους που διενεργήθηκαν σε 205 αεροδρόμια των ΗΠΑ. Περίπου 639 εκατομμύρια επιβάτες ελέγχθηκαν το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ατλάντα, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο σε αριθμό διακίνησης επιβατών, κατέχει το ρεκόρ κατασχέσεων όπλων: συνολικά βρέθηκαν 111 και μάλιστα το ένα που ήταν γεμάτο με οκτώ σφαίρες εντοπίστηκε δεμένο στο αριστερό πόδι του ιδιοκτήτη του, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία.

Στη Βοστόνη οι άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας βρήκαν ένα λυμένο τουφέκι, κρυμμένο σε μια τσάντα.
Τα πιο ανησυχητικά ευρήματα όμως, για τα οποία σημαίνει αμέσως συναγερμός, είναι τα εκρηκτικά καθώς, όπως εξήγησε η TSA, «δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εάν είναι πραγματικά ή παιχνίδια ή αντίγραφα μέχρι να αναλάβουν την έρευνα οι πυροτεχνουργοί». Ο κατάλογος είναι μακρύς: ένα ψεύτικο γιλέκο σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις αυτοκτονίας, πυροκροτητές με μια ράβδο εκρηκτικών υλών C4 ή ακόμη και πυρομαχικά για μπαζούκα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η TSA έδωσε στη δημοσιότητα και τις φωτογραφίες των 136 χειροβομβίδων που είχαν στην κατοχή τους ισάριθμοι επιβάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα στιλέτα, οι σπάθες, τα ξίφη, οι ματσέτες και τα μαχαίρια. Οι υπηρεσίες ασφαλείας βρήκαν πολλά μπαστούνια-σπαθιά, ένα στιλέτο-τσατσάρα αλλά και το περιβόητο στιλέτο-πιστωτική κάρτα.

Λιγότερο επικίνδυνα, αλλά πιο αξιοπερίεργα ήταν ένας κεφαλοθραύστης (ρόπαλο με καρφιά) και οστά από ανθρώπινο κρανίο σε αποσκευές που φορτώθηκαν στο Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριδας. Τα οστά δεν ήταν επικίνδυνα όμως “καθυστέρησαν τη διαδικασία ελέγχου των επιβατών επειδή το αεροδρόμιο χαρακτηρίστηκε τόπος εγκλήματος”, σημείωσε η TSA.

Τα πυροβόλα όπλα επιτρέπεται να μεταφέρονται με αεροπλάνα στις ΗΠΑ, αρκεί να μην είναι γεμάτα και να φυλάσσονται στις αποσκευές που παραδίδει ο επιβάτης και όχι στις χειραποσκευές που μπορεί να πάρει μαζί του.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης