ΗΠΑ: Παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ

ΗΠΑ: Παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ
Ο Μάικλ Κόεν, ο πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχθηκε την Πέμπτη σε δικαστήριο του Μανχάταν ότι είπε ψέματα κατά την ακρόασή του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με τις επαφές του με τους Ρώσους.

Στο στόχαστρο ποινικών διώξεων, ο Κόεν είχε ήδη δηλώσει ένοχος στα τέλη Αυγούστου σε σειρά κατηγοριών σε βάρος του και, αφού πήρε αποστάσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, συνεργάζεται με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, που έχει αναλάβει τη ρωσική έρευνα.

Ο Μάικλ Κόεν παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα σχετικά με τις συζητήσεις επί ενός σχεδίου ακινήτων στη Ρωσία. Σε αυτό το σχέδιο έχουν ήδη αναφερθεί αμερικανικά ΜΜΕ και εμπλέκεται η κοινοπραξία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην δικηγόρος του μεγιστάνα είπε στο δικαστήριο ότι το 2017 υπέβαλε μια γραπτή κατάθεση στο Κογκρέσο, όπου διαβεβαίωνε ότι όλες οι προσπάθειες που σχετίζονταν με το σχέδιο αυτό στη Μόσχα είχαν σταματήσει έως τον Ιανουάριο του 2016. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα αυτές οι προσπάθειες συνεχίστηκαν έως τον Ιούνιο του 2016.

Επιπλέον, όπως ο ίδιος ανέφερε στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου, υποστήριζε ότι είχε περιορισμένη επαφή με τον Τραμπ αναφορικά με το σχέδιο, ενώ στην πραγματικότητα η επικοινωνία τους ήταν «εκτενέστερη».

Ο Κόεν επιβεβαίωσε, επίσης, ότι είπε στο Κογκρέσο ότι δεν είχε προωθήσει κανένα ταξίδι στη Ρωσία, όταν στην πραγματικότητα συζητούσε να ταξιδέψει εκεί, αν και δεν το έκανε ποτέ.

Αυτές οι νέες δηλώσεις του πρώην συμβούλου του Ρεπουμπλικανού προέδρου αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν σε καθημερινή βάση επιχειρεί να κηλιδώσει τη φήμη του, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχε καμία επαφή με τους Ρώσους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Σήμερα το πρωί, καταφέρθηκε εκ νέου μέσω Twitter στον Ρόμπερτ Μιούλερ και στην ομάδα του, κατηγορώντας τους ότι ξοδεύουν τα χρήματα των φορολογουμένων σε κομματικούς σκοπούς, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Μιούλερ πλησιάζει να ολοκληρώσει την έρευνά του, αφού έλαβε τις γραπτές απαντήσεις του Αμερικανού προέδρου, τις οποίες περίμενε εδώ και μήνες.

Η δήλωση ενοχής του Κόεν ενδέχεται να σημαίνει ότι ελπίζει σε μια ελαφρύτερη ποινή για όσα κατηγορείται με αντάλλαγμα να συνεχίσει να συνεργάζεται με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για τη Ρωσία.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, 04:31