Ο στρατηγός ε.α. Σαλβαδόρ Σιενφουέγος Σεπέδα, πρώην υπουργός Άμυνας του Μεξικού, δόθηκε εντολή χθες Τρίτη να παραμείνει προφυλακισμένος στις ΗΠΑ, χωρίς δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισής του υπό όρους μετά την καταβολή εγγύησης, ενόψει της δίκης του για διακίνηση ναρκωτικών, υπόθεση που ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες στη στρατηγική των αμερικανικών και των μεξικανικών αρχών για την αντιμετώπιση των καρτέλ.

Ο δικαστής Αλεξάντερ Μακίνον έδωσε επίσης εντολή ο Σιενφουέγος, 72 ετών, να μεταχθεί στη Νέα Υόρκη για να δικαστεί. Ο Μεξικανός απόστρατος αξιωματικός συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικαστής Μακίνον απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης του Σιενφουέγος να αποφυλακιστεί προσωρινά μετά την καταβολή εγγύησης 750.000 δολαρίων, τονίζοντας ότι τα αξιώματα που κατείχε και οι διασυνδέσεις του σημαίνουν πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος φυγής.

Δεν συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις «που θα εγγυώνταν την εμφάνιση του κατηγορουμένου στις μελλοντικές δικαστικές διαδικασίες», κατά το σκεπτικό του δικαστή.

Σε βάρος του στρατηγού έχει ασκηθεί δίωξη από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης με τέσσερις κατηγορίες, που αφορούν διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος. Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές λένε ότι δωροδοκείτο προσφέροντας σε αντάλλαγμα προστασία σε ηγετικά στελέχη καρτέλ των ναρκωτικών, μεταξύ άλλων προειδοποιώντας τους για επικείμενες έρευνες των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορείται ότι καταχράστηκε το αξίωμά του για να παρέχει προστασία στο καρτέλ H-2, που προέκυψε από το καρτέλ Μπελτράν Λέιβα, να διατάσσει επιχειρήσεις εναντίον αντίπαλων συμμοριών, και να διευκολύνει τη διακίνηση, ιδίως διά θαλάσσης, ναρκωτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων ποσοτήτων ηρωίνης, κοκαΐνης, μεθαμφεταμίνης και μαριχουάνας.

Ο Σιενφουέγος δεν έχει προς το παρόν δηλώσει αθώος ή ένοχος.

«Ο νονός»

Η σύλληψη του Σιενφουέγος — ο οποίος αποκαλείται El Padrino, δηλαδή «ο νονός», στο κατηγορητήριο σε βάρος του, το οποίο είχε καταρτιστεί τον Αύγουστο του 2019 αλλά παρέμενε σφραγισμένο ωσότου ο στρατηγός να τεθεί υπό αμερικανική κράτηση την περασμένη εβδομάδα — και η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του από τις αμερικανικές αρχές είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε πρώην υπουργό Άμυνας του Μεξικού.

Ο Σιενφουέγος χρημάτισε υπουργός Άμυνας από το 2012 ως το 2018, στην κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο, του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI). Αρκετά ακόμη στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος του Πένια Νιέτο έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά.

Ο Χενάρο Γκαρσία Λούνα, άλλοτε υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του προέδρου Πένια Νιέτο, είναι προφυλακισμένος το τρέχον διάστημα στη Νέα Υόρκη. Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2019 στο Ντάλας (Τέξας, νότια). Κατηγορείται πως έλαβε δωροδοκίες από το καρτέλ Σιναλόα του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν για να διευκολύνει τη διακίνηση τουλάχιστον 53 τόνων κοκαΐνης με προορισμό τις ΗΠΑ. Δηλώνει αθώος.

Δεν εκκρεμεί καμία έρευνα σε βάρος του Σιενφουέγος στο Μεξικό. Οι μεξικανικές ένοπλες δυνάμεις γενικά θεωρείτο ως πρότεινος πως είναι λιγότερο επιρρεπείς σε φαινόμενα διαφθοράς. Όμως η σύλληψη και η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του στρατηγού ε.α. προκαλεί αμηχανία στην κορυφή της ιεραρχίας του μεξικανικού στρατού.

Ο σημερινός πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ χαρακτήρισε τη σύλληψη του Σιενφουέγος τεκμήριο της οργιαστικής διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας του, που συγκλονίζεται από τη φρικιαστική βία των καρτέλ των ναρκωτικών. Στηλίτευσε ωστόσο το Σαββατοκύριακο το ότι μόνο Μεξικανοί αξιωματούχοι καλούνται να λογοδοτήσουν για υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν επίσης τις Αρχές στην άλλη πλευρά των συνόρων, ιδίως την ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration, DEA), που κατ’ αυτόν θα όφειλε να εξηγηθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης