Ο Πάτρικ Σάναχαν, πρώην στέλεχος της Boeing, εμφανιζόταν ικανός να διοικήσει τον μεγαλύτερο στρατό του κόσμου παρά την έλλειψη στρατιωτικής πείρας, όμως οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία έβλαψαν τις πιθανότητές του να γίνει υπουργός Άμυνας.

Ο Σάναχαν διορίστηκε το 2017 αναπληρωτής υπουργός Άμυνας υπό τον Τζιμ Μάτις, στη συνέχεια έγινε υπηρεσιακός υπουργός μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του πρώην πεζοναύτη τον Δεκέμβριο του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως ο ίδιος ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι παραιτείται για να προστατεύσει «την ασφάλεια και την ευημερία» των παιδιών του μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου σχετικά με δύο περιστατικά στα οποία εμπλέκεται η οικογένειά του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα USA Today, το FBI ερευνούσε στο πλαίσιο του διορισμού του από τη Γερουσία για τις αλληλοκατηγορίες περί ενδοοικογενειακής βίας που είχαν διατυπώσει τον Αύγουστο του 2010 τόσο ο Σάναχαν όσο και η πρώην σύζυγός του.

Τότε ο Σάναχαν είχε κατηγορήσει την πρώην σύζυγό του Κίμπερλι ότι του έριξε μία γροθιά, με αποτέλεσμα να ματώσει η μύτη του. Εκείνη απάντησε ότι την χτύπησε στο στήθος, όμως της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για άσκηση βίας, οι οποίες όμως εγκαταλείφθηκαν όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την έκδοση του διαζυγίου τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Washington Post από την πλευρά της αποκάλυψε ένα άλλο περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται η Κίμπερλι και ο μεγαλύτερος γιος της Ουίλιαμ. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα τον Νοέμβριο του 2017, όταν ο Ουίλιαμ ήταν 17 ετών, χτύπησε τη μητέρα του με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ στη διάρκεια ενός καυγά, με αποτέλεσμα εκείνη να πέσει λιπόθυμη σε μια λίμνη αίματος έχοντας υποστεί κάταγμα στο κρανίο.

Ο έφηβος καταδικάστηκε σε 18 μήνες κράτηση σε κέντρο για ανήλικους παραβάτες και τέσσερα χρόνια με αναστολή, δύο ποινές που τελικά μειώθηκαν.

«Ατυχίες μπορεί να χτυπήσουν όλες τις οικογένειες (…) και πρόκειται πραγματικά για τραγωδία», σχολίασε ο Πάτρικ Σάναχαν μιλώντας στην εφημερίδα.

Στη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της Γερουσίας το 2017 και τα τρία παιδιά του βρίσκονταν πίσω του για να τον στηρίξουν. Σύμφωνα με την Washington Post, τα παιδιά δεν έχουν πλέον σχέσεις με τη μητέρα τους.

Σε ανακοίνωσή του χθες Τρίτη ο Σάναχαν αναφέρθηκε «σε μια παλιά οικογενειακή κατάσταση που είναι επώδυνη και πολύ προσωπική».

«Πιστεύω ότι αν συνέχιζα τη διαδικασία διορισμού μου θα ανάγκαζα τα τρία μου παιδιά να ξαναζήσουν ένα τραυματικό κεφάλαιο της οικογενειακής μας ζωής και θα άνοιγα ξανά πληγές που μας πήραν χρόνια να ξεπεράσουμε», εξήγησε.

Μέχρι τώρα η πορεία αυτού του διακριτικού άνδρα, που είναι χωρισμένος και πατέρας τριών παιδιών, χωρίς πολιτική εμπειρία, φαινόταν ήρεμη.

Ο ίδιος ο Μάτις επέλεξε για αναπληρωτή του το 2017 αυτόν τον 56χρονο πρώην μηχανικό που εργαζόταν επί 30 χρόνια στη Boeing, όπου του είχαν δώσει το παρατσούκλι «ο κύριος τα φτιάχνει όλα», αφού κατάφερε να αναστήσει το πρόγραμμα του Dreamliner 787 το οποίο αντιμετώπιζε προβλήματα παραγωγής.
Στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής προγραμμάτων για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, ένα σίγουρο πλεονέκτημα για να ενταχθεί στο Πεντάγωνο.

Έχοντας μεγαλύτερη οικειότητα με τον οικονομικό τομέα, από τη στρατιωτική στρατηγική βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο της διεθνούς σκηνής στο τέλος Δεκεμβρίου μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Μάτις, που τον ανάγκασε να αναλάβει τη θέση του.

Έκτοτε ο Σάναχαν συμμορφωνόταν με τις απόψεις Τραμπ. Η προσαρμοστικότητά του άρεσε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ο οποίος είχε δηλώσει μέσω της εκπροσώπου του Σάρα Σάντερς ότι «συμπαθεί πολύ» τον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης