ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017, 06:22
ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν παραιτήθηκε μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με τις επαφές που είχε με τη Ρωσία, μεταδίδει το CNN.

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο Μάικλ Φλιν αναφέρει ότι, υπό την ταχύτητα εξέλιξης των γεγονότων, ενημέρωσε χωρίς όμως να έχει πρόθεση, με μη ολοκληρωμένη πληροφόρηση, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τις επαφές που είχε με τη Ρωσία.

Επιπλέον αναφέρεται πως έδωσε την παραίτησή του όταν πληροφορήθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να τον απολύσει το πρωί.

H επιστολή παραίτησης του Μάικλ Φλιν:


O σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας συζήτησε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσινγκτον, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι επαφές του Φλιν με τον Ρώσο διπλωμάτη έγιναν μάλιστα σε μια περίοδο που ο Ομπάμα ενέκρινε μια σειρά νέων μέτρων σε βάρος της Μόσχας, την οποία κατηγόρησε για παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι εφημερίδες «Washington Post» -η πρώτη που αποκάλυψε την υπόθεση- και «New York Times», αυτές οι συνομιλίες ενδέχεται να ήταν παράνομες.

Οι εφημερίδες επικαλούνται νυν ή πρώην αξιωματούχους, χωρίς να τους κατονομάζουν. Οι αξιωματούχοι αυτοί συμβουλεύτηκαν εκθέσεις που συνέταξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που παρακολουθούν τις επαφές των Ρώσων διπλωματών. Ο Φλιν μπορεί να υπονόμευσε τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών κυρώσεων αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τραμπ θα χαλάρωνε τα μέτρα μετά την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου.

Στις επαφές του ο Φλιν αναφέρθηκε «ρητά» στις κυρώσεις και μάλιστα ορισμένες πηγές είπαν ότι «κάλεσε τη Ρωσία να μην αντιδράσει με υπερβολικό τρόπο» στα μέτρα του Ομπάμα «αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι οι δύο πλευρές θα ήταν σε θέση να επανεξετάσουν το θέμα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ στην προεδρία», γράφει η «Washington Post».

Οι συζητήσεις του Φλίν με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον «ερμηνεύτηκαν από ορισμένους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι έστελναν ένα ακατάλληλο και ενδεχομένως παράνομο μήνυμα στο Κρεμλίνο ότι θα μπορούσε να γλυτώσει τις κυρώσεις», συνεχίζει η εφημερίδα.

Οι αποκαλύψεις αυτές μπορεί να βυθίσουν τον Λευκό Οίκο σε μια νέα κρίση. Τόσο ο Φλιν όσο και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχουν διαψεύσει δημοσίως ότι συζητήθηκε το θέμα των κυρώσεων στις επαφές του πρώτου με τον Ρώσο διπλωμάτη Σεργκέι Κίσλιακ. Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πάντως είπε σήμερα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, ότι «τα σχόλια του αντιπροέδρου βασίζονταν σε αυτά που του είχε πει ο στρατηγός Φλιν».

Και ο ίδιος ο Φλιν εξάλλου αναίρεσε εν μέρει τη διάψευσή του, αφού ανέφερε, μέσω του εκπροσώπου του, ότι «μολονότι δεν θυμάται να συζήτησε τις κυρώσεις, δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι το θέμα αυτό δεν αναφέρθηκε ποτέ».

Ένας νόμος του 1799, ο αποκαλούμενος «Νόμος Λόγκαν», απαγορεύει στους Αμερικανούς πολίτες που δεν έχουν αρμοδιότητα να διαπραγματεύονται με ξένες κυβερνήσεις. Μέχρι σήμερα ουδείς έχει διωχθεί ποινικά με βάση αυτόν τον νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017, 09:05