Την αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ θα εισηγηθεί το Πεντάγωνο στον πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ιρακινής κυβέρνησης στην προσπάθεια που καταβάλει να θέσει εκ νέου υπό τον έλεγχό της περιοχές της χώρας οι οποίες βρίσκονται στα χέρια του Ισλαμικού Χαλιφάτου και να επαναφέρει το κλίμα ασφάλειας στους πολίτες.

Την αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ θα εισηγηθεί το Πεντάγωνο στον πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ιρακινής κυβέρνησης​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως ανέφερε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, «έχουμε μια σειρά εισηγήσεων που πρόκειται να συζητήσουμε με τον πρόεδρο μέσα στις εβδομάδες που έρχονται». Ο στρατηγός Τζο Ντάνφορντ πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει μια αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση».

Η ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ είναι ένα «ευαίσθητο» ζήτημα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευτεί ότι δεν θα έστελνε χερσαίες δυνάμεις στη χώρα αυτή. Είναι, επίσης, λεπτό θέμα στο ίδιο το Ιράκ, όπου οι σιιτικές πολιτοφυλακές αντιτίθενται σε κάθε νέα αμερικανική στρατιωτική ανάπτυξη.


Πεζοναύτες και πυροβόλα

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι εισηγήσεις του Πενταγώνου αφορούν κυρίως στον προσδιορισμό των μέσων και των τρόπων που μπορεί να χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός για να «διευκολυνθεί» η ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, από τις ιρακινές δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να επιταχύνει την εκπαίδευση των ιρακινών στρατευμάτων ή να τους προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ήδη, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ βρίσκονται περίπου 200 Πεζοναύτες μαζί με μια συστοιχία τεσσάρων πυροβόλων 155 χιλιοστών, τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν υποστηρικτικά για την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων σε εδάφη που ήλεγχε το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Βάσει των επίσημων στοιχείων, στην ασιατική χώρα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή 3.870 αμερικανικές μπότες, ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης