Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιτέθηκε στον προκάτοχό του Τζον Κέρι για τις συναντήσεις που ομολόγησε ο τελευταίος ότι είχε με Ιρανούς αξιωματούχους σε παρασκηνιακές συνομιλίες και τον κατηγόρησε ότι «υπονόμευσε ενεργά» την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Τεχεράνη.

«Αυτό που έκανε ο υπουργός Κέρι είναι απρεπές και άνευ προηγουμένου», είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να μην έχει αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Είναι ασύμφωνο με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, την οποία διευθύνει ο πρόεδρος. Είναι κάτι παραπάνω από ανάρμοστο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτός είναι ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών που εμπλέκεται με τον μεγαλύτερο στον κόσμο κρατικό χορηγό τρομοκρατίας και σύμφωνα με αυτόν…συζητούσε μαζί τους», είπε ο Πομπέο.

«Τους έλεγε να περιμένουνε να τελειώσει η θητεία αυτής της κυβέρνησης. Δεν μπορεί κανείς να βρει παρόμοιο προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ», σημείωσε.

Ο πρώην ΥΠΕΞ Κέρι, παραδέχτηκε αυτήν την εβδομάδα ότι συνέχισε να συναντιέται με τον νυν επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Τζαβάντ Ζαρίφ, γεγονός που προκάλεσε την οργή του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κέρι είχε διαπραγματευτεί στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και είχε σφυρηλατήσει μια προσωπική σχέση με τον Ιρανό ομόλογό του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης