Τουλάχιστον 17 άνθρωποι (μαθητές και ενήλικοι) έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν από επίθεση ενόπλου στο σχολικό συγκρότημα Stoneman Douglas High School στη Φλόριντα, η οποία έγινε στις 14.00 (τοπική ώρα – 22.00 ώρα Ελλάδος).

Η αστυνομία ύστερα από επιχείρηση συνέλαβε τον δράστη, ο οποίος φέρεται να είναι γνωστός στις Αρχές. Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για τον 19χρονο Νίκολας Κρουζ, πρώην μαθητή, ο οποίος άνοιξε πυρ στον τρίτο όροφο του σχολικού συγκροτήματος και προκάλεσε τον θάνατο 17 μαθητών και τον τραυματισμό τουλάχιστον 50.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανικά ΜΜΕ δημοσιεύουν τη φωτογραφία του.

O δράστης

«Ο δράστης εισέβαλε στο σχολείο οπλισμένος και άρχισε να πυροβολεί εναντίον δεκάδων μαθητών και καθηγητών. Περπατούσε στους διαδρόμους πυροβολώντας αδιακρίτως όποιον συναντούσε» ανέφερε μαθητής-αυτόπτης μάρτυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις συγκλονιστικές στιγμές που ο δράστης πυροβολεί μέσα στο σχολείο έχει καταγράψει βίντεο από κινητό τηλέφωνο που μετέδωσε το CBS. Οι μαθητές εικονίζονται τρομοκρατημένοι κάτω από τα γραφεία τους, απόλυτα σιωπηλοί, ενώ ακούν τους πυροβολισμούς.

Με συγκλονιστικά λόγια, πρώην συμμαθητές του δράστη περιγράφουν στους δημοσιογράφους μια προαναγγελθείσα τραγωδία.

«Πολλοί λέγαμε μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι ο Νίκολας Κρουζ θα πάρει μια μέρα το όπλο του και θα αρχίσει να πυροβολεί στο σχολείο. Είναι τρελό, αδιανόητο, αλλά αποδεικνύεται ότι όλοι είχαμε προβλέψει αυτό που συνέβη» αναφέρουν. «Όταν ακούσαμε για το μακελειό, αμέσως καταλάβαμε ότι επρόκειτο για εκείνον» δηλώνει άλλος συμμαθητής του δράστη. Επίσης, τον περιγράφουν ως ένα διαταραγμένο παιδί που είχε ψύχωση με τα όπλα, αφού συνεχώς ανέβαζε φωτογραφίες στα social media.

Ο Νίκολας Κρουζ, πρώην σπουδαστής του λυκείου, είχε αποβληθεί από το σχολείο εξαιτίας της κακής διαγωγής του. Ο σερίφης ανέφερε πως ο νεαρός χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, το οποίο είναι πολύ εύκολο να αγοράσει οποιοσδήποτε σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ.

O δράστης τη στιγμή που έχει συλληφθεί από τους αστυνομικούς

Ο Κρουζ, γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1998, είχε αναρτήσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης «πολύ ανησυχητικά» μηνύματα, ανέφερε ο σερίφης Ίσραελ, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να αναφέρονται στις Αρχές συμπεριφορές αυτού του είδους.

Το πρώτο θύμα του Κρουζ, ο αθλητικός διευθυντής του σχολείου, Κρις Χίξον

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN είχε μεταδώσει πως οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 16, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Στο παρακάτω βίντεο καταγράφεται η στιγμή που οι άνδρες της SWAT εισβάλλουν σε αίθουσα άλλου ορόφου του σχολείου αναζητώντας τυχόν συνεργούς του δράστη.

Ο νεαρός διέπραξε το μακελειό λίγη ώρα πριν τελειώσει το τελευταίο μάθημα. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με τραύματα «διαφόρων βαθμών σοβαρότητας», σύμφωνα με τον σερίφη Σκοτ Ίσραελ. Αρκετοί διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με ελικόπτερο.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξαν οι έντρομοι μαθητές μέσα στις αίθουσες του τρίτου ορόφου του λυκείου

Στο σχολείο έφτασαν αμέσως ισχυρές δυνάμεις της τοπικής αστυνομίας αλλά και ειδικές δυνάμεις SWAT, οι οποίες απέκλεισαν όλους τους δρόμους γύρω από το κτήριο.

Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WSVN-TV αρχικά έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 τραυματίες.

Εικόνες που μετέδωσαν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν δεκάδες μαθητές να βγαίνουν τρέχοντας από το σχολείο, κάποιοι με ψηλά τα χέρια. Ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και περιπολικά της αστυνομίας έσπευσαν στο λύκειο Marjory Stoneman Douglas στην πόλη Πάρκλαντ, στην ανατολική ακτή της Φλόριντα.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της τρομερής κατάστασης στην κομητεία Μπρόουαρν στη Φλόριντα με αναφορές για πυροβολισμούς σε σχολείο» ανέφερε νωρίτερα με tweet του ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής της Πολιτείας.

Η αστυνομία λίγο μετά το συμβάν εξέδωσε ανακοίνωση προς τους οικείους των μαθητών, λέγοντας ότι αν επικοινωνήσουν μαζί τους, να τους καθησυχάσουν και να τους προτρέψουν να μείνουν κρυμμένοι στις αίθουσες, μέχρι να φτάσουν σε αυτές οι αστυνομικοί.

Οι στιγμές πανικού έξω από το σχολείο:

Φωτογραφία που έβγαλε μαθητής από μία αίθουσα και δείχνει συμμαθητές του να κρύβονται

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφαλής στα σχολεία.

Η τραγωδία της Τετάρτης προστίθεται σε μια μακρά σειρά σφαγών που διέπραξαν οπλοφόροι στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Στο Λας Βέγκας, τον Οκτώβριο του 2017, 58 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες ενός και μόνο ενόπλου, ενώ το 2016 συνολικά 49 άτομα είχαν δολοφονηθεί μέσα σε ένα γκέι κλαμπ στο Ορλάντο.

Οι επιθέσεις ενόπλων είναι όλο και πιο συχνές μέσα σε σχολεία στις ΗΠΑ: έχουν ήδη γίνει 18 το τρέχον σχολικό έτος, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας.

Μετά τη σφαγή πριν από περίπου πέντε χρόνια στο Σάντι Χουκ, ένα πρωτοβάθμιο σχολείο στο Κονέτικατ όπου είχαν σκοτωθεί 20 παιδιά, 6 και 7 ετών, πολλαπλασιάστηκαν οι ασκήσεις για την αντίδραση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε επιθέσεις ενόπλων. Σκοπός αυτής της εκπαίδευσης είναι να διδαχθούν σπουδαστές και εκπαιδευτικοί πώς να αντιδρούν όταν κάποιος ανοίγει πυρ στα τυφλά, με σκοπό να προκαλέσει όσο περισσότερα θύματα μπορεί. «Πρόσφατα είχε γίνει μια συνάντηση για να συζητηθεί η αντίδραση σε μια ενδεχόμενη τέτοια επίθεση» είπε ένας 15χρονος μαθητής, ο Ράιαν Γκοτ, στο CNN.

Αυτή ήταν «η 291η επίθεση ενόπλου μέσα σε σχολείο από τις αρχές του 2013», τόνισε η Σάνον Γουότς, ιδρύτρια της οργάνωσης «Moms Demand Action For Gun Sense In America» («Μητέρες απαιτούν δράση για να επικρατήσει η λογική όσον αφορά στην οπλοκατοχή στην Αμερική»), η οποία μάχεται για να σταματήσει η διάδοση των όπλων.

Ένας άλλοτε συμμαθητής του Κρουζ είπε ότι, όταν φοιτούσε στο λύκειο, οπλοφορούσε πολύ συχνά και ερχόταν σε προστριβές με πολλούς από τους δασκάλους του.

Κατά τον σερίφη Ίσραελ, ο νεαρός είχε μαζί του πολλούς γεμιστήρες για το τουφέκι. «Αληθινά δεν υπάρχουν λόγια» πρόσθεσε ο σερίφης. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα στο σχολείο, δύο μπροστά σε αυτό, ένας στον δρόμο, ενώ δύο τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο. Τα θύματα ήταν μαθητές και ενήλικοι, διευκρίνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης