Πορείες σε 100 πόλεις για «Δικαιοσύνη για τον Τρέιβον»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013, 19:15
Πορείες σε 100 πόλεις για «Δικαιοσύνη για τον Τρέιβον»
Πάνω από 100 πορείες με κεντρικό σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Τρέιβον» προγραμματίζεται να γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σήμερα, με αίτημα να διωχθεί ο Τζορτζ Ζίμερμαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο με την κατηγορία της παραβίασης των πολιτικών δικαιωμάτων, μία εβδομάδα αφότου δικαστήριο τον έκρινε αθώο στην δίκη για το φόνο του μαύρου εφήβου Τρέιβον Μάρτιν.

Το Δίκτυο Εθνικής Δράσης, του οποίου ηγείται ο ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων και βαπτιστής ιερέας Αλ Σάρπτον, διοργανώνει τις κινητοποιήσεις αυτές, που συμπεριλαμβάνουν πορείες έξω από ομοσπονδιακά δικαστήρια σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα.

Η μητέρα και ο αδελφός του Τρέιβον Μάρτιν αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια πορεία στη Νέα Υόρκη, ενώ ο πατέρας του αναμένεται να παρευρεθεί σε μια επιμνημόσυνη δέηση στο Μαϊάμι.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που δήλωσε ότι θα μπορούσε ο ίδιος να είναι στη θέση του Τρέιβον σε ένα αντίστοιχο περιστατικό 35 χρόνια πριν. «Ξέρετε, όταν είχε πεθάνει ο Τρέιβον Μάρτιν πέρυσι, είχα πει ότι θα μπορούσε να είναι γιος μου. Ένας άλλος τρόπος να το πω είναι ότι ο Τρέιβον Μάρτιν θα μπορούσα να είμαι εγώ, πριν από 35 χρόνια», είπε ο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και κατόπιν εξήρε την «απίστευτη αξιοπρέπεια που επιδεικνύουν οι γονείς του έφηβου».

Ο Ομπάμα επισήμανε ότι η αθώωση του ενόπλου Ζίμερμαν αντηχεί αδικίες του παρελθόντος. Σημειωτέον ότι οι ένορκοι δέχθηκαν τους ισχυρισμούς του Ζίμερμαν περί αυτοάμυνας. «Όταν εξετάζεται το γιατί στην αφροαμερικανική κοινότητα τουλάχιστον υπάρχει τόσος πόνος σχετικά με την υπόθεση αυτή, νομίζω ότι είναι σημαντικό να εξετάζεται υπό το πρίσμα των εμπειριών και μιας ιστορίας που δεν ξεχνιέται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα κάλεσε επίσης να μειωθεί η αμοιβαία «περιφρόνηση» ανάμεσα στους αφροαμερικανούς και την αστυνομία, ενώ έθεσε θέμα επανεξέτασης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά το πώς ορίζεται η νόμιμη άμυνα στο πολιτειακό επίπεδο.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013, 19:22