Η ήττα του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζο Κρόουλι από την 28χρονη προοδευτική Αλεξάνδρια Οκάσιο Κορτέζ προκάλεσε πολιτικό σεισμό όχι μόνο στους Δημοκρατικούς, αλλά και στο σύνολο του Κογκρέσου, σχολιάζει το ABC News.

Ο Κρόουλι αναμένονταν να διαδεχτεί τη Νάνσι Πελόζι, η οποία είναι η ηγέτις της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η κατάσταση που δημιουργείται μετά την αποτυχία της προσπάθειας επικράτησής του στους προκριματικούς προκαλεί γενικότερα ερωτήματα για την πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική φάση» δήλωσε στο ABC News ο Εμάνουελ Κλίβερ, ο οποίος είναι Δημοκρατικός από το Μισούρι κι εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος της ομάδας των Αφροαμερικανών βουλευτών (Congressional Black Caucus).

Ο Κρόουλι ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κουίνς και είναι ο τέταρτος στην ιεραρχία Δημοκρατικός στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ προσπαθούσε σιωπηλά να προωθήσει τον εαυτό του για τη διαδοχή της Πελόζι, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο, πριν ακόμη από την ανατροπή του Κρόουλι, η Πελόζι, η οποία είναι η πιο υψηλόβαθμη γυναίκα κοινοβουλευτικός στην αμερικανική ιστορία, δήλωνε αποφασισμένη για τη διεκδίκηση της προεδρίας του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος. «Θα νικήσουμε. Θα είμαι υποψήφια για την προεδρία του σώματος. Έχω αυτοπεποίθηση για κάτι τέτοιο» είχε δηλώσει πρόσφατα η Πελόζι στην εφημερίδα «The Boston Globe».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά την αποτυχία του Κρόουλι να κερδίσει στον εσωτερικό προκριματικό κύκλο του κόμματος, ενισχύθηκαν οι φωνές εντός των Δημοκρατικών που δηλώνουν ότι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση χρειάζεται ανανέωση.

«Δεν έχω τίποτα κατά της Πελόζι. Νομίζω ότι είναι η ώρα για αλλαγή, κερδίσουμε ή χάσουμε τον Νοέμβριο. Δεν είναι μοναδική» είπε ο Μπιλ Πάσκρελ, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Πελόζι θα μπορέσει με ευκολία να εξασφαλίσει τις 218 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή της.

Η πολιτική αυτή αστάθεια ως προς τις προβλέψεις για το πολιτικό μέλλον της Πελόζι θα προκληθεί από τους νεοεισερχόμενους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και από τα αποτελέσματα που θα έχει η πολιτική αναμέτρηση μεταξύ του αριστερού και προοδευτικού ρεύματος, στο εσωτερικό των Δημοκρατικών, αλλά και πρακτικά στις εκλογικές περιφέρειες.

Αρκετοί Δημοκρατικοί που κάνουν ανώνυμα δηλώσεις στο ABC News εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για μία ενδεχόμενη εκλογή της Πελόζι στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου είναι θετικό για τους Δημοκρατικούς. «Γι’ αυτούς από εμάς που έχουμε λόγο, εάν πάρουμε πλειοψηφία 24 εδρών, 29 εδρών ή 34 εδρών, η Πελόζι δεν θα είναι η ηγέτις μας» ανέφερε ένας Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δίνοντας έμφαση στα μέλη του κόμματος που αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσουν την Πελόζι για την προεδρία.

Τέσσερα κοινοβουλευτικά μέλη της ομάδας των Δημοκρατικών ψήφισαν κατά της υποψηφιότητάς της για την ηγεσία της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας στην αρχή της θητείας του 115ου Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία του σώματος, εκτιμάται ότι η Πελόζι θα χρειαστεί μία πλειοψηφία 40 ψήφων προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία, ενώ νεοεισερχόμενα μέλη δηλώνουν ότι δεν θα την ψηφίσουν. Πολλά θα κριθούν από το ενδεχόμενο εισόδου στη Βουλή των αντιπροσώπων νεοεισερχόμενων μελών, όπως η Οκάσιο Κορτέζ, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίζει την Πελόζι για την προεδρία του σώματος.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία Δημοκρατικός στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στένι Χόγερ, εκτιμάται ότι μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία του σώματος, στην περίπτωση που η Πελόζι έχει πρόβλημα στη συγκέντρωση του απαραίτητου αριθμού των ψήφων. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι 79 ετών απολαμβάνει μία πλατιά υποστήριξη εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, ενώ αφιερώνει σημαντικό χρόνο για τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων για τους Δημοκρατικούς.

Η Πελόζι κι ο Χόγερ δεν έχουν την ίδια βάση κοινοβουλευτικής υποστήριξης εντός των Δημοκρατικών και δεν εξαρτώνται πολιτικά ο ένας από τον άλλον.

Πιθανός υποψήφιος για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι και ο Τζέιμς Κλίμπερν, ο οποίος είναι ο τρίτος υψηλόβαθμος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών, συμπληρώνοντας τον ηγετικό πυρήνα των 70χρονων στελεχών. Ο ίδιος θεωρείται ως η φωνή έκφρασης για αρκετούς Δημοκρατικούς και η καλύτερη επιλογή για την αντικατάσταση της Πελόζι.

Πηγή: ABC News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης