Εκτενές σχέδιο νόμου που θα συμβάλει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ενέκρινε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το «επαναστατικό» σχέδιο που προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίου- αυτές προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου- κατά 17% το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, ήταν μία από τις κυρίαρχες προτεραιότητες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εγκρίθηκε μάλιστα οριακά με πλειοψηφία 219 ψήφων έναντι 212, με μία και μόνη ψήφο επιπλέον των 218 που χρειάζονταν για να «περάσει».

Απομένει για να επισημοποιηθεί ως νόμος του αμερικανικού κράτους η έγκρισή του από τη Γερουσία κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο λόγω της πλειοψηφίας που διαθέτουν οι Δημοκρατικοί.

Το νομοσχέδιο που αποτελείται από περισσότερες από 1.200 σελίδες, αποσκοπεί στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και δημιουργεί «πράσινες» θέσεις εργασίας και μειώνοντας την εξάρτηση από ξένες πηγές ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλέπει κυρίως τη δημιουργία αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών, της λεγόμενης “cap and trade”. Με το σύστημα αυτό, τα δικαιώματα είτε θα πωλούνται είτε θα αποδίδονται δωρεάν για τις πιο ευαίσθητες βιομηχανίες.

Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, ωστόσο, καθώς και ορισμένοι Δημοκρατικοί παραμένουν αντίθετοι με αυτό το σύστημα, διότι φοβούνται ότι θα προκαλέσει αύξηση στο κόστος της ενέργειας. Επίσης, οι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν το σχέδιο νόμου γιατί δεν αναπτύσσει τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης