Ο Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν προσπάθησε να πείσει τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα για τη μη δημοσίευση ενός απόρρητου υπομνήματος των Ρεπουμπλικάνων που αφήνει αιχμές κατά του FBI, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post».

Οι άνθρωποι που έλαβαν ενημέρωση για τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο δήλωσαν ότι ο Ρόζενσταϊν προειδοποίησε τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι ότι η δημοσιοποίηση του υπομνήματος θα προκαλέσει προβλήματα στη διαχείριση απόρρητων πληροφοριών, ενώ τον Ρόζενσταϊν συνόδευε στη συνάντηση ο διευθυντής του FBI Κρις Ρέι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε πριν από την ψηφοφορία που έγινε στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων το βράδυ της Δευτέρας. Η εν λόγω ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πειθαρχίας της κομματικής γραμμής των Ρεπουμπλικάνων κι αναφορικά με την εξουσιοδότηση του προέδρου της επιτροπής, Ντέβιν Νούνες, για τη δημοσιοποίηση του τετρασέλιδου υπομνήματος.

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου στην ίδια εφημερίδα, ο Ρόζενσταϊν παρουσίασε την επιχειρηματολογία του στον Κέλι για τη μη δημοσιοποίηση του υπομνήματος, με τον Ρέι να εκφράζει επίσης την αντίθεσή του σε μια τέτοια εξέλιξη.

Μετά το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η δημοσιοποίηση ή μη του υπομνήματος βρίσκεται πλέον στα χέρια του προέδρου Τραμπ, ο οποίος έχει περιθώριο πέντε ημερών προκειμένου να λάβει αποφάσεις (μέχρι το τέλος της εβδομάδας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος θα διαβουλευτεί με συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, αλλά και νομικά ζητήματα, πριν λάβει την απόφασή του.

Το CNN ανέφερε την Τρίτη ότι ο Τραμπ δήλωσε στους συνεργάτες του πως επιθυμεί τη δημοσιοποίηση του υπομνήματος με τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις κανονισμών διεξαγωγής ερευνών από το FBI, το συντομότερο δυνατό.

Το ίδιο δημοσίευμα της εφημερίδας ανέφερε ότι ο Κέλι είπε στους Ρόζενσταϊν και Ρέι ότι ο πρόεδρος τείνει προς τη δημοσιοποίηση του υπομνήματος.

Η υπεύθυνη εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της, την Τρίτη, ότι ο πρόεδρος Τραμπ «δεν είχε ακόμη δει ή ενημερωθεί για το υπόμνημα».

Η κίνηση των Ρεπουμπλικάνων να θέσουν θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία που έγινε για το υπόμνημα το βράδυ της Δευτέρας έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των Δημοκρατικών.

Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ από την Καλιφόρνια, που είναι ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει συγγράψει ένα άλλο υπόμνημα με το οποίο αντικρούει τους ισχυρισμούς του υπομνήματος των Ρεπουμπλικάνων.

Από τη μεριά της, η ηγέτις της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι χρησιμοποιούν το υπόμνημα του Νούνες, προκειμένου να υποβαθμίσουν την έρευνα που διεξάγει το FBI για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, υπό τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι προσωπικά υποστηρίζει τη δημοσιοποίηση του υπομνήματος. Σύμφωνα με την άποψη του Ράιαν, το υπόμνημα αυτό θα πρέπει να διαχωριστεί από την έρευνα του ειδικού ανακριτή.

Ο Ρόζενσταϊν ανέθεσε τη διεξαγωγή της έρευνας στον Μιούλερ τον περασμένο Μάιο κι αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ. Ο Μιούλερ έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών υπό τη σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury). Ο ειδικός ανακριτής διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ και της Ρωσίας, όπως επίσης και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο ή άλλο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Πέραν από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, έρευνες στο Κογκρέσο για το εν λόγω ζήτημα αναφορικά με τη Ρωσία, διεξάγονται από τις Επιτροπές για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Οι έρευνες αυτές στοχεύουν στην ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης γύρω από το ζήτημα που έχει προκύψει με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Μάικ Πομπέο εκτιμά ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να επηρεάσει τόσο τις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο όσο και τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης