Εισαγγελέας κατηγόρησε τη Δευτέρα ενώπιον δικαστηρίου στο Σικάγο έναν λευκό αστυνομικό ότι πυροβόλησε 16 φορές κατά τρόπο «εντελώς αχρείαστο» εναντίον ενός μαύρου εφήβου, αναφερόμενος σε μια ανθρωποκτονία που είχε προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ πριν από λίγα χρόνια.
Ο αστυνομικός Τζέισον Βαν Ντάικ απλά είδε «ένα μαύρο αγόρι που περπάταγε στον δρόμο» και «είχε το θράσος να αψηφήσει την αστυνομία», σημείωσε ο εισαγγελέας Τζο ΜακΜάον.

Ο αστυνομικός Βαν Ντάικ, ο οποίος διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε χωρίς λόγο τον 17χρονο Λακουάν ΜακΝτόναλντ τον Οκτώβριο του 2014, όταν ο νεαρός αρνήθηκε να πετάξει κάτω το μαχαίρι που είχε πάνω του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ούτε ένας πυροβολισμός δεν ήταν απαραίτητος, ή δικαιολογημένος», επέμεινε ο εισαγγελέας ΜακΜάον, μετρώντας, εν μέσω βαριάς σιωπής στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα, από το 1 μέχρι το 16 — αναφερόμενος στους πυροβολισμούς — για να τονίσει πόσο δυσανάλογη ήταν η χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον του ΜακΝτόναλντ από τον αστυνομικό.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Βαν Ντάικ, ο Ντάνιελ Χέρμπετ, από την πλευρά του αποπειράθηκε να σκιαγραφήσει τον ΜακΝτόναλντ ως επικίνδυνο κακοποιό υπό την επήρεια, κατ’ αυτόν, ενός ψυχοτρόπου, παραισθησιογόνου ναρκωτικού, καθ’ οδόν προς το να διαπράξει σωρεία σοβαρών εγκλημάτων.

Η πολύ καθυστερημένη δημοσιοποίηση, το 2015, του βίντεο από την κάμερα του περιπολικού που κατέγραψε τον θάνατο του εφήβου επέτεινε την οργή μεγάλου μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας πολύμηνες διαδηλώσεις στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ.

Λιγοστοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα έξω από τη δικαστική αίθουσα, όμως όλη η πόλη περιμένει την ετυμηγορία.
Πολλοί ανησυχούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η ενδεχόμενη αθώωση του Βαν Ντάικ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα έγιναν οι πρώτες αγορεύσεις, έπειτα από μία εβδομάδα αφιερωμένη στη διαδικασία επιλογής των 12 μελών του σώματος των ενόρκων από μια ομάδα 200 πολιτών.

Το βίντεο από την κάμερα του περιπολικού δείχνει τον Τζέισον Βαν Ντάικ να πυροβολεί εναντίον του εφήβου, που βρισκόταν σε απόσταση πολλών μέτρων — και να συνεχίζει να ρίχνει αφού ο ΜακΝτόναλντ είχε καταρρεύσει.

Κανένας από τους υπόλοιπους εννέα αστυνομικούς που βρίσκονταν επιτόπου δεν χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο.
Ο θάνατος του εφήβου εγγράφηκε στο πλαίσιο μιας σειράς παρόμοιων μοιραίων σφαλμάτων της αμερικανικής αστυνομίας τα τελευταία χρόνια με θύματα κατά συντριπτική πλειονότητα Αφροαμερικανούς, που γέννησε το κίνημα Black Lives Matter.

«Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε στον Τύπο ο Μάρβιν Χάντερ, εκπρόσωπος της οικογένειας του ΜακΝτόναλντ.

Η απόφαση για την υπόθεση αυτή θα «δημιουργήσει νομικό προηγούμενο σε αυτή τη χώρα για όλους τους ανθρώπους που υπέστησαν αυτό που υπέστη ο Λακουάν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης