Σε συμφωνία κατέληξαν στο παρά πέντε, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, πάνω στο σχέδιο για τον ομαλό περιορισμό του χρέους και τη χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι καταληκτική ημερομηνία για τη λήψη απόφασης αναφορικά με το χρέος ήταν η 17η Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, σκοπεύει να ψηφίσει επί του νομοσχεδίου που θα προκύψει από τη Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ και τον τερματισμό του κλεισίματος μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, δήλωσε  συνεργάτης της ηγεσίας του σώματος αυτού. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα συγκεντρωθεί ο αριθμός των ψήφων που χρειάζεται για να δοθεί η τελική έγκριση του Κογκρέσου στη δικομματική πρόταση της Γερουσίας.

Ο Χάρι Ρέιντ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, σε δηλώσεις του μετά την επίτευξη συμφωνίας ευχαρίστησε τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών Μιτς Μακκόνελ για τη συνεργασία του, προκειμένου να αποφευχθεί η κρίση. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία σύμφωνα με την οποία θα διοριστεί επιτροπή προϋπολογισμού, στην οποία θα ανατεθούν αρμοδιότητες επίλυσης μακροπρόθεσμων οικονομικών και δημοσιονομικών ζητημάτων. Επιβλέποντες της επιτροπής θα είναι οι γερουσιαστές Μουρέι και Ράιαν. Επίσης, η συμφωνία σηματοδοτεί τον τερματισμό της αντιπαράθεσης για τον όριο του χρέους, αλλά και την επαναλειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο Μακκόνελ είπε ότι ραχοκοκαλιά των αρμοδιοτήτων της προαναφερθείσας επιτροπής, αλλά και της συμφωνίας η οποία θα έχει δίμηνο χρονικό ορίζοντα, αποτελεί η Πράξη Ελέγχου του Προϋπολογισμού, που είχε ψηφιστεί το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία άρχισαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο, να αποτραπεί η χρεοκοπία και να επαναλειτουργήσουν οι κλειστές ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετά την αποτυχία που προέκυψε λίγο νωρίτερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Λίγο πριν τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ο Ντον Στιούαρτ, εκπρόσωπος του επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, του Μιτς Μακκόνελ, είχε δηλώσει: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα γεγονότα απόψε, οι ηγέτες αποφάσισαν να εργαστούν προς μια λύση που θα ανοίξει εκ νέου την κυβέρνηση και θα αποτρέψει τη χρεοκοπία, και είναι αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Χάρι Ρέιντ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, είχε πει ότι οι δύο ηγέτες «είναι αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία είναι εφικτή». 

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης