ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της μεγαλύτερης πυρκαγιάς στην ιστορία του Λος Άντζελες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2017, 04:02
ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της μεγαλύτερης πυρκαγιάς στην ιστορία του Λος Άντζελες
Ένα ψιλόβροχο κι η πτώση της θερμοκρασίας βοήθησαν τους χίλιους και πλέον πυροσβέστες, οι οποίοι συνεχίζουν τις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία του Λος Άντζελες, να επιτύχουν πρόοδο χθες, όμως τοπικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη.

«Πήραμε το πάνω χέρι, αλλά δεν έχουμε τελειώσει» υπογράμμισε ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρσέτι το απόγευμα της Κυριακής. «Με τόσο ισχυρούς ανέμους τα πάντα μπορεί να συμβούν» πρόσθεσε.

Οι μεταβαλλόμενοι άνεμοι μπορεί να αναζωπυρώσουν και πάλι την πυρκαγιά στο κακοτράχαλο βόρειο άκρο του Λος Άντζελες, προειδοποίησε ο δήμαρχος.


Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε σε ένα φαράγγι την Παρασκευή, κατέστρεψε ολοσχερώς τρία σπίτια και προκάλεσε ζημιές σε άλλο ένα. Περισσότερες από 700 κατοικίες εκκενώθηκαν, καθώς οι φλόγες εξαπλώνονταν σε πυκνή βλάστηση.

Πάντως, από τους 1.400 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους το 90% είχε επιστρέψει χθες το απόγευμα και ο Γκαρσέτι προέβλεψε ότι όλοι οι κάτοικοι θα έχουν γυρίσει πολύ σύντομα στις εστίες τους.

Η πυρκαγιά, η μεγαλύτερη σε έκταση στην ιστορία της πόλης, είχε τεθεί υπό έλεγχο μόλις κατά το 15% χθες το απόγευμα.

«Δεν έχουμε ελέγξει τη φωτιά, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι αύριο ή μεθαύριο θα την έχουμε σβήσει» επέμεινε ο Γκαρσέτι.

Ένα τμήμα του αυτοκινητοδρόμου 210 -ενός σημαντικού οδικού άξονα της αμερικανικής μεγαλούπολης- που είχε κλείσει αναμενόταν να δοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία τη νύχτα της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας, διαβεβαίωσε ο Γκαρσέτι.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε χθες την κομητεία του Λος Άντζελες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που άνοιξε τον δρόμο προκειμένου να διατεθούν πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί πόροι για την κατάσβεση της φωτιάς.

Οι θερμοκρασίες στην περιοχή κυμαίνονταν περί τους 38° Κελσίου τις τελευταίες ημέρες, αλλά υποχώρησαν χθες.

Αναμένεται να είναι χαμηλότερες και η υγρασία υψηλότερη τις επόμενες ημέρες, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο, δήλωσε ο Ραλφ Τεράσας, επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λος Άντζελες.

Ο δήμαρχος Γκαρσέτι σημείωσε ότι τέσσερις πυροσβέστες υπέστησαν ελαφρά εγκαύματα ή αφυδάτωση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2017, 04:02