Τη συντριβή ενός μη επανδρωμένου υπερηχητικού αεροσκάφους στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο πραγματοποιούσε δοκιμαστική πτήση με απώτερο στόχο να αναπτύξει ταχύτητα 6 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του ήχου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Γενικό Επιτελείο Στρατού των Η.Π.Α., μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το «WaveRider» συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του Λος Άντζελες χωρίς να «πιάσει» τον στόχο τον 6 Mach (5.795 χλμ./ώρα), λόγω προβλήματος σε ένα από τα πτερύγια ελέγχου το οποίο δεν επέτρεψε την έναρξη της υπερηχητικής του πτήσης. Νωρίτερα, το αεροσκάφος είχε αποκολληθεί από το φτερό ενός βομβαρδιστικού B-52. Πρόκειται για τη δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα των Η.Π.Α. τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο Μάιο ένα παρόμοιο αεροσκάφος είχε φθάσει σε ταχύτητα τα 5 Mach.

Οι δοκιμαστικές πτήσεις χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. και απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία ταχύτερων μαχητικών αεροσκαφών.

Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα των δοκιμών να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός εμπορικού αεροπλάνου, το οποίο θα μειώσει θεαματικά την απόσταση ανάμεσα στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video από τη δοκιμαστική πτήση…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης