Σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, υπό περιοριστικούς όρους, και επιβολή προστίμου ύψους 100.000 δολαρίων, καταδικάστηκε την Πέμπτη ο Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, αφού ομολόγησε ότι παρέδωσε σ’ ένα πρόσωπο χωρίς εξουσιοδότηση απόρρητα έγγραφα.

Στην απολογία του ο στρατηγός εν αποστρατεία παραδέχτηκε ότι παρέδωσε απόρρητα έγγραφα στην ερωμένη του, η οποία έγραφε τη βιογραφία του. Κατά τη διάρκεια της δίκης του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, συμφώνησε να δηλώσει ένοχος στην κατηγορία ότι αντέγραψε και διατήρησε στην κατοχή του απόρρητο υλικό. Ο δικαστής αύξησε το πρόστιμο το οποίο του είχε επιβληθεί από τα 40.000 δολάρια όπως είχε προταθεί, σημειώνοντας ότι έπρεπε να είναι υψηλότερο για να θεωρηθεί ότι είναι η αρμόζουσα τιμωρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 62χρονος Πετρέους διακρίθηκε στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν πριν αναλάβει επικεφαλής της CIA, από την ηγεσία της οποίας παραιτήθηκε το 2012, αφού αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με τη βιογράφο του, την έφεδρη αξιωματικό Πόλα Μπρόντγουελ.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος ενός μαρτυρίου 2,5 ετών που αποτέλεσε συνέπεια σφαλμάτων που διέπραξα» είπε ο Πετρέους σε δημοσιογράφους μετά την καταδίκη του. «Όπως έκανα και στο παρελθόν, ζητώ συγγνώμη από όσους είναι κοντά μου και από πολλούς άλλους».

Ο Ντέιβιντ Πετρέους συνοδευόταν από τρεις δικηγόρους, αλλά κανένα μέλος της οικογένειάς του δεν ήταν στο ακροατήριο, ούτε η Μπρόντγουελ, η οποία ζει στη Σάρλοτ. Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και υπέρμαχοι της κρατικής διαφάνειας αμφισβήτησαν τη συμφωνία και την απόφαση, καταγγέλλοντας την «υπερβολικά επιεική» αντιμετώπιση του στρατηγού από τις αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης