Ιστορικές στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι στην Κούβα, ύστερα από την άφιξη του πρώτου εμπορικού πλοίου από το Μαϊάμι των Η.Π.Α., μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Το φορτηγό πλοίο «Ana Cecilia», σημαίας Βολιβίας, ξεκίνησε από το αμερικανικό λιμάνι, μεταφέροντας τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, τα οποία συγκεντρώθηκαν από εξόριστους Κουβανούς, και έκανε την εμφάνισή του στην Αβάνα το πρωί της Παρασκευής. Πρόκειται για το πρώτο εμπορικό πλοίο που ξεκινάει από το συγκεκριμένο λιμάνι με κατεύθυνση το αντίστοιχο στην Αβάνα τα τελευταία 50 χρόνια. Όπως έγινε γνωστό, το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει το εμπάργκο που έχει τεθεί σε ισχύ από το 1962.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο λιμάνι υπήρχε ειδική αντιπροσωπεία για να υποδεχτεί το πλήρωμα του πλοίου, ενώ αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί κατά μήκος της προβλήτας προκειμένου να δει από κοντά αυτό το «ιστορικό» δρομολόγιο.

Σημειώνεται ότι παρόμοια δρομολόγια εμπορικών πλοίων πραγματοποιούνται και από άλλα λιμάνια των Η.Π.Α.. Το 2009, ο Barack Obama είχε προχωρήσει σε «χαλάρωση» των οικονομικών κυρώσεων, επιτρέποντας στους εξόριστους Κουβανούς να επισκέπτονται το νησί τους και να στέλνουν χρήματα πίσω στην πατρίδα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση της Κούβας έχει προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι το καθεστώς παραβιάζει συστηματικά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τη Δύση να υποστηρίζει ότι ο… « δρόμος των μεταρρυθμίσεων παραμένει μακρύς».

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
O αέρας της αλλαγής δεν αγγίζει τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στην Κούβα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011, 04:19

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης