Το υπουργείο Δικαιοσύνης έβαλε στο αρχείο την ποινική έρευνα για την ψευδή κατάθεση που φέρεται να έδωσε ο πρώην υποδιευθυντής του FBI Άντριου ΜακΚέιμπ σχετικά με την επικοινωνία που είχε με έναν δημοσιογράφο, ανέφεραν την Παρασκευή οι δικηγόροι του.

Οι δικηγόροι έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα μια επιστολή της εισαγγελίας της Ουάσινγκτον όπου οι εισαγγελείς αναφέρουν πως «με βάση όλα τα περιστατικά και όλες τις πληροφορίες που είναι γνωστές στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, θεωρούμε το ζήτημα λήξαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η απρόσμενη ανακοίνωση γίνεται λίγες ημέρες αφότου οι εισαγγελείς της ίδιας υπηρεσίας, που ερεύνησαν την υπόθεση του ΜακΚέιμπ, αποσύρθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από μια άλλη υπόθεση, εκείνη του Ρότζερ Στόουν, στενού φίλου και συνεργάτη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι εισαγγελείς είχαν προτείνει να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7-9 ετών στον Στόουν, για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο, όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης παρενέβη και ζήτησε μικρότερη ποινή.

Ο ΜακΚέιμπ απολύθηκε από τη θέση του από τον προηγούμενο υπουργό Δικαιοσύνης, τον Τζέφ Σέσιονς, τον Μάρτιο του 2018. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε καταφερθεί κατ’ επανάληψη εναντίον του και η απόφαση του υπουργείου να μην του ασκηθεί δίωξη εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την οργή του Λευκού Οίκου.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Τραμπ απέσυρε αιφνιδίως την υποψηφιότητα της πρώην εισαγγελέως της Περιφέρειας Κολούμπια Τζέσι Λιου για μια κορυφαία θέση στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα ήταν υπεύθυνη για την εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων. Η Τζέσι Λιου είχε επιβλέψει και τις δύο έρευνες, τόσο εκείνη σε βάρος του ΜακΚέιμπ όσο και εκείνη σε βάρος του Στόουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΜακΚέιμπ, που είναι Ρεπουμπλικάνος και εργαζόταν για το FBI επί μια 20ετία, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις έρευνες του FBI για τη Χίλαρι Κλίντον και τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016. Σε προεκλογικές ομιλίες του, σε συνεντεύξεις και σε αναρτήσεις στο Twitter ο Τραμπ κατηγορούσε τον ΜακΚέιμπ για σύγκρουση συμφερόντων επειδή η σύζυγός του, η Δημοκρατική Τζιλ ΜακΚέιμπ, έλαβε δωρεές από έναν σύμμαχο της Κλίντον όταν, το 2015, κατέβηκε υποψήφια για τη Γερουσία της Βιρτζίνια (αλλά δεν εξελέγη).

Ο ΜακΚέιμπ απολύθηκε ώρες προτού συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο για να συνταξιοδοτηθεί. Μια εσωτερική έρευνα του FBI είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παραπλάνησε τους πράκτορες της Γενικής Επιθεώρησης οι οποίοι προσπαθούσαν να διαπιστώσουν αν είχε καταχρηστικά μοιραστεί πληροφορίες με έναν δημοσιογράφο κατά την προεκλογική περίοδο του 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης