Ομάδα Αμερικανών ερευνητών ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το πλοίο, το οποίο χρησιμοποίησε ο Robert Scott στην προσπάθειά του να εξερευνήσει το Νότιο Πόλο, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μέλη του Ινστιτούτου Ωκεανών Σμιτ, με τη συνδρομή ειδικού κλιμακίου του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ εντόπισαν το κουφάρι του «θρυλικού» πλοίου σε θαλάσσια περιοχή νότια της Γροιλανδίας. Όλα ξεκίνησαν όταν στη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκε ένα άγνωστο ίχνος στον πυθμένα, το οποίο κίνησε την περιέργεια των ερευνητών. Τελικά ύστερα από αλλεπάλληλες έρευνες διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για το «Terra Nova».

Ο διάσημος εξερευνητής είχε ξεκινήσει το 1910 από το λιμάνι του Κάρντιφ προκειμένου να κατακτήσει την Ανταρκτική και ύστερα από πολλές περιπέτειες και ακόμα μεγαλύτερες κακουχίες κατάφερε στις 17 Ιανουαρίου 1912 να φθάσει μέσα στην ενδοχώρα της Ανταρκτικής. Δυστυχώς όμως για εκείνον και τα πέντε μέλη του πληρώματος που είχε μαζί του, διαπίστωσε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε φθάσει στο σημείο ο Νορβηγός Roald Amundsen (14 Δεκεμβρίου 1911). Απογοητευμένος αποφάσισε να πάρει τον δρόμο του γυρισμού, χάνοντας τη ζωή του από την εξάντληση, την πείνα και το πολικό ψύχος.


(Οι διαφορετικές πορείες που ακολούθησαν οι δύο εξερευνητές)

Τα πτώματα των εξερευνητών εντοπίστηκαν μερικούς μήνες αργότερα, με τον Robert Scott να γίνεται εθνικός ήρωας στη Βρετανία. Το «Terra Nova» (Νέα Γη) χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια σε διάφορες αποστολές εξερεύνησης, ώσπου τον Σεπτέμβριο του 1943 βυθίστηκε στα ανοικτά της Γροιλανδίας ύστερα από πρόσκρουσή του σε παγόβουνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης