Μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ζήτησε την Παρασκευή από τον Λευκό Οίκο να «συμμορφωθεί» με το αίτημά της να της παράσχει έγγραφα και μάρτυρες στην έρευνα που διεξάγεται για τις άδειες χειρισμού άκρως απορρήτων εγγράφων που είχαν χορηγηθεί καταχρηστικά στον γαμπρό του προέδρου Τραμπ και σε άλλα πρόσωπα.

Σε επιστολή του που απευθύνεται στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής, Ελάιτζα Κάμινγκς, τονίζει ότι «σας γράφω για τελευταία φορά για να ζητήσω την οικειοθελή συνεργασία σας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή Εποπτείας έχει την εξουσία να κλητεύσει μάρτυρες.

Στην επιστολή του ο Κάμινγκς αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «New York Times» σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τον πρώην προσωπάρχη του, Τζον Κέλι, να δώσει άδεια χειρισμού των άκρως απορρήτων εγγράφων στον Τζάρεντ Κούσνερ, παρά τους ενδοιασμούς του Κέλι και του Ντόναλντ ΜακΓκαν, που τότε ήταν νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο ο Κέλι όσο και ο ΜακΓκαν σε υπομνήματά τους ανέφεραν τις ανησυχίες που εξέφρασαν για τον Κούσνερ οι υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και αξιωματούχων της CIA. «Αν αληθεύει αυτό, αυτές οι νέες αναφορές εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για το τι είδους επιβαρυντικές πληροφορίες είχαν οι αξιωματούχοι αυτοί για τον κ. Κούσνερ ώστε να συστήσουν να του απαγορευτεί η πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα μυστικά του έθνους μας», γράφει ο Κάμινγκς στην επιστολή του που φέρει ημερομηνία 1ης Μαρτίου και απευθύνεται στον νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή ξεκίνησε την έρευνά της στις 23 Ιανουαρίου. Ο Κάμινγκς ανέφερε ότι ο ίδιος και οι βοηθοί του έχουν γράψει και μιλήσει πολλές φορές σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ζητώντας να λάβουν έγγραφα και καταθέσεις από μάρτυρες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η προσωρινή άδεια που είχε δοθεί στον Κούσνερ του αφαιρέθηκε από τον Κέλι τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο Κάμινγκς υποστηρίζει ότι έχει δώσει στον Λευκό Οίκο λεπτομερείες περιγραφές περί παραβιάσεων αυτών των αδειών από τουλάχιστον εννέα υψηλόβαθμους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Κούσνερ και νυν και πρώην συμβούλων σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Κάμινγκς έδωσε διορία στον Λευκό Οίκο μέχρι την Δευτέρα για να ανταποκριθεί στα αιτήματά του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης