Μπορεί το ζωνάρι σε αρκετά τμήματα του Πενταγώνου να έχει μπει αρκετά μέσα, ωστόσο φαίνεται πως σε ορισμένους τομείς υπάρχει ακόμα πολύ… λίπος για κάψιμο.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RussiaToday, οι Η.Π.Α. συνεχίζουν να χρηματοδοτούν εξοπλιστικά προγράμματα του ισραηλινού στρατού, συμπεριλαμβανομένου και του περίφημου «Iron Dome», ενός συστήματος αεράμυνας ικανού να εξουδετερώνει ρουκέτες που εκτοξεύουν κυρίως μαχητές της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Πως λειτουργεί το «Iron Dome»)

Εκτιμάται ότι η Ουάσινγκτον άναψε πρόσφατα το «πράσινο» φως για την εκταμίευση 608 εκατ. δολαρίων, τα οποία και διατέθηκαν στο συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τελικά αξίζει τον κόπο όλη αυτή η προσπάθεια, σε μια περίοδο όπου το υπουργείο Άμυνας επιχειρεί να κόψει από παντού.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους τα ποσοστά επιτυχίας του «Iron Dome» αγγίζουν ακόμα και το 80%, όμως υπάρχει τεράστια διαφορά στο κόστος. Μια ρουκέτα κοστίζει στη Χαμάς περίπου 100 δολάρια, την ίδια στιγμή που ένας πύραυλος του «Iron Dome» ξεπερνά τις 50.000 δολάρια. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, είχε επαινέσει το αξιόμαχο του ισραηλινού στρατού, πραγματοποιώντας μάλιστα επίσκεψη και σε εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται συστοιχίες του εν λόγω οπλικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια παραμονής του στην ασιατική χώρα εστίασε την προσοχή του στην ανάγκη να υπάρξει μια ειρηνική επίλυση στη χρόνια διαμάχη ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Για τον σκοπό αυτό ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, John Kerry, σχεδιάζει ένα ακόμα ταξίδι στη Μέση Ανατολή. Μέχρι τότε… τα δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων πηγαίνουν προς όφελος του Τελ Αβίβ και την προστασίας των πολιτών του ασιατικού κράτους.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης